Čteme si

Článek od: Petra Elen Mand... - 26.03.2020

Předkládám výběr čtení pro rodiče a ty nejmenší aneb co nového vyšlo s maximem obrázků a minimem textu, aby to zaujalo i dětské zvídavé očko.

Mateřství čtení nepřeje. I když je ratolest stejný knihomol jako já, stránky jednoduchého textu se stávají obětí jejích her s pastelkami. Vnímá je zkrátka jako čisté plátno. Kniha bez obrázků je prostě nuda! Takže jsme si pořídily ilustrované vydání Harryho Pottera od Albatrosu. Koncem minulého roku vyšel čtvrtý díl, Harry Potter a Ohnivý pohár. Vzhledem k detailnímu zpracování ilustrací a bravurně odvedené práci Jima Kaye tyto knihy vychází s poměrně velkou časovou prodlevou, ale rozhodně se vyplatí počkat si. Neměla by o ně být ochuzena žádná knihovnička. Rodič si zavzpomíná na první čtení Harryho Pottera v dětství a potomek bude fascinovaně prohlížet barevné stránky, které nejsou omezené pouze na jednu ilustraci na stránku. Celá kniha je umělecké dílo, do kterého je vsazen text.

Když se nám pak večer nechce spát, koukáme se s dcerou na hvězdy. Jejich příběhy známe díky knize Pohádky z hvězd, která vyšla minulý rok. Vladislav Slezák důmyslně zpracoval starověké báje o původu souhvězdí, aby byly zábavné pro ty nejmenší a zároveň i poučné. Psaný text je psán větším písmem, a tudíž i vhodný jako první čtení pro začínající čtenáře. Ani rozsah jednotlivých pohádek není velký. Je tak akorát, aby dospělému nevyschlo v krku a dítko udrželo pozornost. Krásné a bohaté ilustrace znázorňují konkrétní souhvězdí a zároveň i zvíře či postavu, které představují. Můžete si tedy rovnou porovnávat jednotlivá souhvězdí s předlohou z knihy. Dítka to hledání příjemně zabaví. 

Velmi originální je kniha I příšery si čistí zoubky od dvojice J. Martinelo a G. Maribe, která taktéž vyšla minulý rok. Jedná se o krátký příběh vhodný opět i pro ty nejmenší. Právě u nich bývá největší potíž naučit je čištění zubů.Tato kniha zábavnou formou dítě inspiruje a motivuje, aby se samo chopilo kartáčku a ještě vás prosilo, ať může ještě čistit. Textu je poskrovnu, ale o to propracovanější jsou ilustrace, o kterých si můžete hodiny povídat. Z vlastní zkušenosti pak mohu potvrdit účinnost, kdy dcera, která vše opakuje, chce čistit zuby stejně jako příšera či holčička v knížce.

Večer, když pak naše malá usne, nastává konečně šance na poctivou četbu (čti: hodně textu, málo obrázků). Momentálně čtu 4. díl série Alchymistova šifra: Volání přízraku od Kevina Sandse. Kniha vyšla minulý rok. Sérii lze doporučit každému, kdo má rád napětí, neotřelé zápletky, historii a hlavně dobrodružství. Mladý alchymistický učeň se dostává do zapeklitých situací, které řeší díky svým schopnostem i pomoci přátel. Navštívíte tak například Londýn za morové epidemie, Francii za krále Karla a nahlédnete i do zákulisí královských intrik. Recenze na první tři díly si můžete přečíst na odkazech níže:

1. díl
2. díl
3. díl

O čtvrtém díle vám více neřeknu, protože je recenze v procesu psaní. Jedno vám můžu ale prozradit už teď. Pokud se do knihy pustíte, litovat nebudete.

Přidat komentář