REPORTÁŽ: Kniha roku 2019 živě

Článek od: Tereza Kadečková - 17.03.2020

29. února 2020 proběhlo v Praze v hezké hospůdce U Pecků živé vyhlášení ankety Kniha roku Sardenu a taky knih pětiletky. Sešlo se dvacet osobností české fantastiky – spisovatelé, redaktoři a překladatelé  – aby si poslechli výsledky, najedli se a pobavili.

Večer zahájili Honza Křeček a Honza Vaněk jr. předem hlášeným trapným výstupem, který si vysloužil shovívavé pohledy a pobavení diváků. Potom se konečně začalo vyhlašovat. Kniha roku Sardenu je verbálním oceněním, takže se nepředávaly žádné ceny, jen potřesení rukou a gratulace vítězům. Jako bonus mohli přebírající urazit organizátory, ale většina z nich si urážku nechala v zásobě, až se akce opravdu nepovede.

Jako první se vyhlašovala česká kniha roku 2019. První místo vyhlásil Roman Lipčík, někdejší moderátor Cen ASFFH. Gratulaci od něj převzala Jana Jůzlová. Byla totiž redaktorkou Inferia Romana Bureše. S diváky se podělila o krátkou historku o tom, jak se kniha dostala k nakladatelství Epocha a že i když se zdá, že je pekelných knih hodně, téma se dá ještě pořád zajímavě zpracovat.

Druhé přišlo na řadu vyhlášení kategorie nonfiction za rok 2019. Zde zvítězila kniha Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků od Ursuly K. Le Guinové, kterou u nás vydalo nakladatelství Gnóm!. Gratulaci od Františky Vrbenské převzal nakladatel Jakub Němeček. V kategorii světové literatury za rok 2019 zvítězil Iain M. Banks s knihou Hráč, kterou u nás vydalo nakladatelství Planeta9. Pár slov řekl šéfredaktor Interkomu a prezident Čs. fandomu Zdeněk Rampas, potřesení rukou převzala Veronika Marhounová.

Následovala česká a světová pětiletka a poté taky nakladatelství pětiletky. Česká série Mycelium získala nejvíc hlasů vůbec. Vilma Kadlečková se bohužel nedostavila, gratulaci za ni převzala její kamarádka a fotografka Sargo Mikovcová od naší šéfredaktorky, Moniky Slívy Dvořákové. Za světovku se vyhlášení ujal Pagi, první šéfredaktor Sardenu, který vlastně může za to, že teď čtete tyto řádky – jen jaksi neměl potřesení rukou za Impérium Rádč Ann Leckieové komu předat, nikdo blízký Plusu se neobjevil (a tady je chyba na straně organizátorů, prý Plusu nedali vědět; holt první ročník, co chcete!). Nejčastěji zmíněným nakladatelstvím byl mezi všemi těmi specializovanými fantastickými brněnský Host. S odstupem pak Argo – a třetí místo obsadilo malé nakladatelství Gnóm!, takže je hezké vidět, že i malí nakladatelé se vyrovnají těm velkým. Nakladatele pětiletky vyhlásil František Novotný, cenu převzal Jan Křeček, protože to má v Brně k Hostu blíž než všichni ostatní zúčastnění.

Po vyhlášení už se večer rozjel na plné obrátky – jedlo se, pilo a vykládalo. Osazenstvo se roztřídilo do různorodých skupinek, které se měnily jak lidé odcházeli. Milan Pohl bavil okolí historkami z překladatelské praxe, Pavel Bakič se shovívavě usmíval předvedenému „divadlu trapnosti“, Zdeněk Rampas korzoval od člověka k člověku, jak má ve zvyku, každého pozdravil, se všemi prohodil pár slov, František Novotný s Janem Vaňkem jr. se pustili do debaty o Stanislavu Lemovi a „ti mladí“ – pisatelka těchto řádků, Eylonwai a Tomáš Marton z Dětí noci – sakrovali nad tím, že se aktuálně nedá jít na nic pořádného fantastického do kina a probrali nové sci-fi seriály. Posledních pár přeživších zůstalo až do pozdních hodin, kdy se začalo řešit směřování Sardenu a kde si zejména Monika Slíva Dvořáková a Jason Wotnau vyměňovali marketingové strategie a možnosti dalšího růstu, případně získání finančních prostředků („Vy máte e-mail na gmailu? To nemáte vlastní doménu? Jste normální?!?“). Poté už bylo na čase prchnout, protože nejen já jsem jela na cestu dalekou a nikdo si nechtěl o víkendu zničit spánkový režim.

Děkujeme všem, kteří se dostavili, a doufáme, že příští rok se akce nebude pořádat tak narychlo, přijde vás ještě víc a že moderátoři nebudou tak trapní. Velké díky patří taky fotografce Sargo!

P.S. Dlouho jsme zvažovali, jakým způobem vám zprotředkovat fotografie a popisky z této akce. Nakonec jsme došli k závěru, že než rozsekat obrázky celou reportáž na jednotlivé věty, bude lepší vám je poskytnout v galerii. Můžete si třeba udělat kvíz kdo je kdo a případně se přeptat v komentářích. Stejně se tu všichni v tom našem českém rybníčku tak nějak známe. 

Za poskytnuté fotografie děkujeme fotografce Sargo a Františku Novotnému.

Přidat komentář