KOMIKS: Aquaman 4: Na dně

Článek od: frankie - 31.01.2020

Čtvrté pokračování Aquamana začíná velmi smutně – Arthur Curry je mrtvý. Aquaman je pryč. Atlanův rod padl. Události vyobrazené na konci třetího dílu byly naplněny. Liga spravedlnosti přišla o svého člena. Život v podmořském království se kvůli tomu proměnil. Velký vliv získaly gangsterské skupiny a na trůn dosedl Corum Rath toužící po tom, aby Atlantida měla největší vliv na celé Zemi, a na suchozemce nahlížející jako na věčné nepřátele. V atlantském slumu se přesto začíná svítat na lepší časy, neboť se zde objevil ochránce slabých a tajemný rebel vůči agresivní vládě. Na pomoc mu přichází tajemná a mocná žena Delfína a ve spolupráci s Titány i Mera, milovaná a milující žena Aquamana. Díky svému vztahu se mohla Mera spolehnout na povzbuzení od Ligy spravedlnosti a po smrti Aquamana část svého života strávila u nich. Ale není pro ni jednoduché soupeřit s mocnými silami vyvolanými atlantskými mágy. Komiks je v obou dějových liniích svěží, akční a nepříliš konverzační. Absence členů Ligy spravedlnosti je přesto udivující – že by ztrátu Aquamana nijak nekomentovali? Čtenářův zážitek z jediného příběhu je natolik velký, aby netrpělivě očekával daší vydání.

Tento díl také zaznamenal obrovskou změnu po výtvarné stránce – Stjepan Šejić nahradil v kresbě Scota Eatona, Philippa Brionese a Brada Walkera. Po používání výrazných barev přichází lehké ztemnění komiksu a menší preciznost detailů. Přijmutí kresby je sice záležitostí osobního vkusu, čtenář je však již zvyklý z předchozích dílů na určitý typ ztvárnění a ten mu bude pravděpodobně scházet. Obálky jednotlivých sešitů však tímto neduhem netrpí a titulní obálka naopak dříve vydané díly překonává.

Komiks je k dostání s výběrem dvou titulních obálek. Jedná se o limitovanou nabídku, ve které jsou domácí kreslíři autory alternativních obálek. V případě Aquamana 4: Na dně se jedná o Miroslava Schönberga. Čtvrtý díl při stejné cenové hladině dosahuje menšího rozsahu než předchozí vydání. Obsahuje sice alternativní obálky jednotlivých komiksových sešitů, chybí ale skicové návrhy. Fanoušci Aquamana tento neduh lehce odpustí.


Aquaman 4: Na dně
Dan Abnett, Stepjan Šejić

Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 152
Rok vydání: 2019
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

 

Přidat komentář