Dětské okénko

Článek od: Martin Stručovský - 03.12.2019

Vánoce už pomalu klepou na dveře a určitě mi dáte za pravdu, že kniha je pořád tím nejlepším možným dárkem. A to hlavně pro děti, které v posledních letech víc a víc času tráví u počítačů a dalších elektronických zařízení. V dnešním textu se zaměříme na několik knih z poslední doby, které by neměly chybět v dětských knihovničkách.

Štěpánův podivuhodný vynález

Nakladatelství Portál je známé hlavně díky vydávání odborných publikací, ale zaměřuje se i na dětskou literaturu. Jedním z posledních přírůstků poslední doby je Štěpánův podivuhodný stroj, který napsala Zuzana Pospíšilová, která za sebou má už desítky dětských knih. A Štěpán jí v žádném případě nedělá ostudu. Celá knížka je o klukovi, který má rád vynálezy, fyziku a pořád sám něco kutí. Což ho dokáže přivést do nějakého toho maléru. Zvlášť, když na prázdninách u babičky a dědy potká staré hodiny. Knížka má švih, hezky se čte a díky krátkým kapitolám se tak stává vhodnou před spaním. A zmínit musím samozřejmě taky nádherné ilustrace Evy Chupíkové.

 

Ema a kouzelná kniha

A Eva Chupíková ještě jednou. Tentokrát ve spojení s Petrou Braunovou. Pokud by Štěpán mohl být dobrým dárkem pro kluky, pak Ema je zase jako dělaná pro holčičky. A milovníky Malého prince, na jehož kouzlo a poetiku navazuje. Ema je malá holka ze sirotčince, která má poprvé vyrazit mimo hranice, do velkého světa města. A má jednu minci, za kterou si může něco koupit. A to něco navždycky změní život všech obyvatel sirotčince. Knížka s velkým kouzlem, která ukazuje, na čem v životě skutečně záleží.

 

Malý princ

 

Když budete dneska jmenovat pět klasik dětské literatury, tak vám vedle Nekonečného příběhu a Dětí z Bullerbinu určitě na mysli vytane i kniha, kteoru napsal Antoine de Saint-Exupéry. A možná bude hned na první příčce. A není se čemu divit. Malý princ je nadčasový a má příběh, který člověk v různých částech svého života vnímá úplně jinak. Je to knížka, která člověka učí žít a motivuje ho. To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč jej nakladatelé stále vydávají. Letos v Albatrosu vyšlo nové, trochu netradiční vydání, které obsahuje nádherné koláže Elišky Podzimkové. A ty díky velkému formátu opravdu vyniknou. A jelikož knihu překládal Richard Podaný, najdete tu lišku i beránka.


A oceán byl naší oblohou

Patrick Ness je známý především jako autor žánru young adult, takže jeho knížka A oceán byl naší oblohou mohla být asi dost velkým překvapením. Upoutá vás už nádhernými ilustracemi Roviny Cai. A pak příběhem, který je dost netradičně vyprávěný z pohledu velryby, která stojí proti člověku. V téhle knížce je všechno. Propracovaný svět, dobře vykreslené postavy, posedlost a hlavně dobře napsaný příběh. Pokud chcete svoje děti připravit na klasiku Bílá velryba, je Nessova kniha pro tento účel jako dělaná.

Přidat komentář