KOMIKS: Věčné zlo, David Finch, Richard Friend, Geoff Johns

Článek od: frankie - 04.11.2019

Komiks Věčné zlo je masakrální záležitost. Svět je naruby. Superhrdinové včetně Ligy spravedlnosti jsou poraženi tyranským vraždícím uskupením nadlidí Zločineckým syndikátem. Čtenář je díky tomu vržen do víru nevšedního zážitku. Dobro nevítězí, prohrálo, vládne zvrácené zlo. Ale je tady známý Lex Luthor. Hned na prvních stránkách se připomene svou morální bezbřehostí a vyděračstvím. Zároveň se také stane svědkem násilí Ultramana, odvrácené kopie Supermana. Ultraman má společného se Supermanem pouze kostým, vyjma znaku na hrudi, na které vévodí U. Překvapení pro čtenáře pak pokračuje. Ultraman šňupající kryptonit jako kokain, ten ho neoslabuje, naopak dodává mu potřebnou sílu. Proč ne? Takto by se dalo pokračovat a každý významný člen Ligy spravedlnosti má svou zlou verzi. Lex Luthor však nelení a společně s Batmanem položí základ odboje, který se pustí do nerovného boje. Je to zajímavá směsice postav, které spojuje z různých důvodů společný nepřítel. Nepochybně zaujme Black Mantův důvod, proč nepoklonkovat a nesloužit Zločineckému syndikátu. Vždyť si dovolili zabít Aquamana, jehož zabití si nárokuje přece pouze on.

První polovina se odvíjí až v neuvěřitelném tempu, druhá již zbrzdí a věnuje se potřebnému vysvětlování co a jak. Komiks tohoto ražení si pravděpodobně nevybere DC nepolíbený čtenář. A také ani pro úplného začátečníka není vhodný. Obsahuje skutečně velmi mnoho postav. Skoro jej lze považovat za jakousi superhrdinskou a hlavně superpadoušskou encyklopedii. V příběhu mají prostor jen minimálně kladní superhrdinové, více ho dostávají jejich negace. Dále se v něm vyskytují záporné postavy snažící se buď sloužit Zločineckému syndikátu, nebo naopak jsou v nezvyklé roli záchrany světa.

Komiks Věčné zlo je svým dějem nestandardní, dokáže vyjmout postavy z jejich obvyklého zaškatulkování a je příjemným osvěžením komiksové scény. Vyvolává u čtenáře emoce a obavy o oblíbené hrdiny. Scénarista Geoff Johns, specialista na Ligu spravedlnosti a kreslíř David Finch zase na Batmana, odvedli společně dobrou práci. Alternativní obálky uvedené na konci knihy jsou na rozdíl od jiných zcela plnohodnotné, naopak chybí skicář alespoň vybraných postav. Ale dobré je to, že po přečtení zůstává otázka a co bude dál?

Věčné zlo
David Finch, Richard Friend, Geoff Johns

Nakladatel: BB/art
Překlad: Pavel Švanda
Počet stran: 224
Vazba: Brožovaná
Cena: 499,- Kč

Přidat komentář