KOMIKS: Jeff Smith - Kůstek 1: Útěk z Kůstkova

Článek od: Marek - 18.09.2019

Komiks, který na první pohled vypadá jako ideální roztomilé čtení pro děti, ale bez problémů zaujme i starší čtenáře? Taková věc se přihodí maximálně jednou... dvakrát... třikrát za deset let. Ale pokaždé má stejného podezřelého - Ferdu Kůstka.
Série vyšla již pred delší dobou, ale bohužel pouze v černobílé variantě. Crew se nyní rozhodla tento hendikep napravit a vylila na stránky celou paletu barev, které z nového Kůstka dělají ještě o stupeň lepší čtení. A to už je co říct.
Příběh se odehrává v oblasti zvané prostě Údolí, do níž shoda náhod zavane Ferdu Kůstka, společně s jeho bratranci Podfou a Šmardou. A rovnou je i rozdělí, takže  první úkol dobrodružství je jasný. Najít ostatní a pokusit se dostat zpět domů.
Pidimužíci se musí rychle rozkoukat, protože již první poznávání nového místa je provázeno nepříjemnými setkáními s Krysáky. Po čtyřech chodící, rudooké a k tomu chlupaté příšery se dvěma rohy se snaží tři přátele chytit opravdu od první minuty a není jasné proč. A proč mají i v přesile hrůzu z oranžového flegmatického draka s blond bradkou? Počkat, řekl jsem draka? Na ty přece nikdo nevěří!
Nutno podotknout, že na první pohled jednoduchý příběh o snaze najít cestu domů se komplikuje mnohem dříve, než vůbec pořádně začne. Mnoho záhad klade jednu otázku za druhou a autor náhodnými drobnými odhaleními neustále povzbuzuje chuť číst dál a vkládat střípky do mozaiky. Můžete mi věřit, že vlastní teorie, jak to asi všechno může být, mě napadaly zcela nečekaně i v situacích, kdy jsem knihu nečetl. To si třeba vařím čaj a najednou mi mezi teplotou vody a odrůdou vytane na mysl "Ale vždyť to klidně mohl být nějaký jeho předek! ". Bez kontextu, prostě jen tak. A už mám chuť se vrátit ke čtení.
Co se týče postav, opět nemohu nic vytknout. Kromě dobrosrdečného, ale ne dětinského Ferdy Kůstka tu máme jeho dva bratránky. Nepříliš chytrého dobráka Šmardu a Podfu. Jó Podfa, to je kapitola sama pro sebe. Šance na úspěšný návrat by byly mnohem vyšší, nebýt jeho chamtivé a hádavé povahy, jež průběžně kalí většinu přátelství, která se snaží v nouzi navázat.  Například s Babčou Ben. Na první i druhý pohled vypadá jako bezzubá a nonstop zatuřená penzistka. Což dost možná je, ale také chová závodní krávy, které pravidelně poráží v běhu, a má pořádného kostlivce ve skříni. O něm do příchodu Kůstků neví ani Trnka, její... vnučka? Chce se to říct, ale jistý si po dočtení být nemůžu. Každopádně i ta uchovává část vzpomínek do skládanky. Jen to sama neví.
Tak to tady máme. Hezká kresba doplňuje chytlavý příběh, který navíc boduje i v kontextových fórech založených na "překvapeních na druhou" a protikladech. Těžko se takový koncept vysvětluje. Řekněme, že autor brnkne na známou strunu, ta pobaví třeba i nějakou popkulturní referencí, načež na scénu teprve nastoupí samotný hlavní prvek, který už jsme ani nemuseli očekávat. A na papíře tyto vtipy fungují až nečekaně dobře.
Kůstka jsem měl to štěstí číst dříve v jeho černobílé variantě. Taková forma sice příběhu přímo neubírala, ale barevné vydání na křídovém papíru je rozhodně znatelné zlepšení.
Pokud jste ještě neměli tu čest a máte chuť na pohádkově laděné odpočinkové čtení, třeba i pro své menší obyvatele domácnosti (domácí skřítky nevyjímaje), které ale nebude hloupá slátanina s přímočarou zápletkou, musím Kůstka doporučit všemi kostmi v těle. A snad i pro znalce původních vydání bych mohl dát hlas aspoň za všechny obratle a žebra. Užijete si ho.

Kůstek 1: Útěk z Kůstkova
Jeff Smith

Nakladatel: Crew
Překlad: Michal Bronec
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Rozměr: 168 x 258 mm
Provedení: hardcover
Cena: 249 Kč

Přidat komentář