KOMIKS: Spider-Man/Deadpool 2 : Bokovky - Joe Kelly, Ed McGuinness

Článek od: Marek - 12.08.2019

Deadpool vs Spider-Man 2 se snaží být ze řetězu utrženou kravinou sázející na střílení hlášek od boku. A setsakramentsky se jí to daří. Na jednu stranu v plné rychlosti naráží do pop-kultury, na druhou do politiky a médií. Co víc si člověk může od takového tenkého sešitu přát?
Na rozloze hraničních rozměrů pro jeden příběh s nepříliš komplikovanou zápletkou se jich tvůrcům v druhém crossoveru pavouka a užvaněnce povedlo odvyprávět rovnou pět. Lehké, rychlé, nevážné a místy dětinské. Ale ve výsledku překvapivě zábavné.
Náplní sytě probarvených stránek je například standardní den v Hollywoodu, volby z přelomu 60. a 70. let, afektovaná francouzská záporačka, kvalitní vánoční pařba nebo vyvolávání démonů. Což rozhodně nelze označit za slabý program.
Obzvlášť bych rád vyzdvihnul retro kapitolu s nadčasovou látkou. Téma propagandy, na komiks zpracované kvalitně, a připomenutí šedé zóny tahající za nitky lidstva zpoza opony je podle mého to nejlepší, co mohou Bokovky nabídnout. Druhou příčku by pak obsadil úmyslně přehrávaný pokus o natočení DéPéčkova filmu, který krásně šlape do filmových klišé.
Z pohledu člověka, který zná alespoň průměrně Deadpoolův svět, tedy nemám co vytknout. Při prvním otočení titulky jsem věděl, co mohu od komiksu čekat, a to jsem taktéž dostal.  Frenetickou akci, která těží z okamžiku podpořeného hláškami a končí stejně rychle, jako nastupuje.
Na druhou stranu, pokud sundám růžové brýle, přestanu si říkat "Ale vždyť je to Deadpool" a podívám se na komiks trochu realističtěji, přiznávám, že přes své sympatie k svraštělému antihrdinovi jsem se tou hutnou porcí "zábavy" celou dobu úplně nebavil.
Abych to vysvětlil, konzumovat takové množství přímočarého humoru se jednoduše po chvíli zají. Asi jako sladkosti. V kontrastu s vyváženým příběhem proloženým trefnými poznámkami, který je možné vstřebávat po delší dobu, působí takové nárazové salvy jako cirkusová čísla. "Jenže to je přeci Deadpool... ", ozývá se mi už zase v hlavě a čtu to předem v komentářové sekci, "... co bys od toho asi tak chtěl?". Nic víc, samozřejmě, ale dle mého názoru je fér něco takového v recenzi zmínit. I postava neustále bourající hranice mezi čtenářem a světem komiksu si může osvojit krapet propracovanější styl. Myslíte si, že by to pak už nebyl on? Těžko říct, dokud se o to nepokusí. Bokovky nám však s touto otázkou nepomohou.

Spider-Man/Deadpool 2 : Bokovky
Scott Aukerman, Gerry Duggan, Penn Jillette, Nick Giovannetti, Paul Scheer, Joshua Corin
Nakladatel:
Crew
Překlad: Darek Šmíd
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 329 Kč

Přidat komentář