RECENZE: Natalja Ščerba, Koruna času

Článek od: Karolína Poláčková - 01.08.2019

Série Časodějové míří do finále - napětí mezi rozdělenými frakcemi hodinářů se vyostřuje. Každý má vlastní nevyřízené účty, nenaplněné ambice a soukromé plány. Ve hře není nic menšího než koruna času - a kdo by si ji nechtěl nasadit na hlavu?

Vasilisa upíná své úsilí k nalezení kamaráda Feše, který zmizel za záhadných okolností, a proto uzavře smlouvu s krutým duchem Astragorem a dává se k němu na rok do učení. Ocitá se tak přímo v domě svého úhlavního nepřítele. Naoko mezi hodináři, kteří umí vládnout magií času, stále panuje příměří, to se však může každou minutou změnit. V sázce je mnoho, především koruna času, tedy artefakt, který svého nositele učiní novým pánem času na více než tisíc let. Čím je Vasilisin plán, plán jedné malé dívky a jejích přátel, proti plánům samotného Astragora nebo tajného Kruhu Stavitelů? Svou vlastní agendu sleduje i tajemný Rodion Hardius, Vasilisin pradědeček z dávné minulosti. Každý by se koruny nejaději zmocnil sám nebo by ji rád viděl na hlavě svého soukromého kandidáta. A své plány jsou mnozí připraveni prosadit, ať se děje cokoli.

Koruna času přichází nejen se stejnou tloušťkou, jakou měly i předchozí díly, ale také s obdobným schématem. Po pozvolném úvodu se autorka vytasí s další várkou nových postav (navzdory tomu, že se jedná o poslední díl série, jich je poměrně slušný počet) stejně tak jako s dalšími odvětvími časové magie, které nejen rozšiřují stávající universum, ale ukáží se jako klíčové v závěru knihy. Ovšem neduhy, které sérii příliš neprospívaly a byly přítomny v prvních knihách, už v Koruně času nemají místo - děj ubíhá plynule a není pouhým sledem jednotlivých epizod. Co zamrzelo téměř ve všech dílech Časodějů, bylo také finále shrnuté v rámci pár kapitol a zhruba dvaceti stran. Tentokrát si však Ščerba svůj velký finiš pomalu připravovala a pojala ho ve velkém stylu. Je pravda, že místy byl závěrečný střet poněkud zmatený, hlavně co se zapojení některých postav týkalo, přinesl ale několik překvapivých a uspokojivých zvratů. Nakonec se sice jedná o trochu uměle přislazený happyend, ale to knize určené pro mladší čtenáře může člověk snadno odpustit.

Ve vztahu k cílové věkové skupině nabírají i přes optimistický konec Časodějové místy poněkud temnější tón, což sérii rozhodně sluší. Všechny dějové linky autorka poměrně uspokojivě uzavřela, konečně jsme se tedy dočkali plného dovysvětlení příběhů některých postav - především tedy hlavního záporáka Astragora a Severina Ohnivého, otce hlavní hrdinky. Ačkoli Ohnivý neměl vždy dostatek prostoru, bezesporu patří k nejzajímavějším figurám v příběhu vůbec. I když Časodějové nijak znatelně nestárnou spolu se čtenářem nebo hlavní postavou, je třeba přiznat, že (někdy těžce snesitelná) naivita hlavní hrdinky už byla spíš příležitostná než všudypřítomná. Dětští hrdinové obecně zvážněli - přeci jen se jim toho během všech šesti svazků nepřihodilo málo. O všem se ale čte s lehkostí, takže omladině ve vašem okolí, případně pak vám, jistě nebude trvat dlouho celou sérií se prokousat. Milých, kouzelných příběhů o přátelství přece jen nikdy není dost, a zvlášť v létě přijdou na odpočinkové čtení vhod.

 

Natalja Ščerba, Koruna času (Časodějové, 6. díl)
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 428, vázaná
Překlad: Martina Pálušová
Rok vydání: 2019
Cena: 389 Kč

Přidat komentář