KOMIKS: Flash 2 - Rychlost temnoty

Článek od: Marek - 18.06.2019

Míváte někdy pocit, že je vše naprd a máte chuť na trochu pohádkových happyendů? Flash 2 - Rychlost temnoty je tu pro Vás, aby rozzářil Váš den.
Tentokrát se dostáváme do Central City pár měsíců po událostech z Flash 1 - Když blesk udeří dvakrát. Meena, přítelkyně Barryho Allena, je pryč. Sice existuje naděje, že svou předpokládanou smrt přežila, o nic ji to však nepřibližuje přátelům. Neukázala se zpět schválně z osobních důvodů? Nebo je to ještě komplikovanější? Svou troškou do mlýna rodinných etud přidává Iris, Barryho blízká známá, jež zažívá pubertální vzdor svého synovce Wallyho, Kid Flashe. Výchova superhrdiny nebývá snadná, co k tomu říct? Kdekdo má problém s "obyčejným" náctiletým, s útěky z domu a ze školy... Málokomu však utíká světelnou rychlostí.
Taktéž nám brnká na milostnou notu samotný Barry, jehož vztahy vždy ztroskotaly právě kvůli jeho superschopnosti, srdci na správném místě (paradoxně) a citu pro povinnost.
V této situaci se ve městě objeví Barryho starý známý, Shade. Elegán s temnou minulostí, jenž přešel na stranu dobra a získal lásku svého života. Věčný strach z neúspěchu úžasného vztahu však způsobil proboření bariéry mezi dobrou a špatnou částí a vypustil na světlo světů démony temnoty, kteří nyní netouží po ničem více, než ovládnout ten náš.
Celým dějem se táhne neustále připomínaná důvěra a potřeba rozlišit nedůvěru od snahy ochránit ostatní před  život příliš ovlivňujícími informacemi. Právě tento spor je katalyzátorem, jenž způsobí na sebe se nabalující potíže.
Příběh není nijak složitý a jedná se vlastně o takovou "rychlou záchranu světa" na jedno odpoledne. Je to škoda, protože temný charakter Shade by dodal celku pořádnou dávku napětí. Autoři by si mohli pohrát se zasazením do více světů, o které se po rychlém nastínění vlastně jenom nepatrně otřou. Rychlé vysvětlení a bleskové vyřešení případu tak jenom podtrhuje jistou hračkovitost, kterou je možné z Flash 2 cítit. Asi jako Mickeyho klubík pro lehce odrostlé.
Druhý bonusový příběh je taková malá jednohubka, která klidněji zakončuje trochu hektičtější tempo první části. Sladký bonbónek na konec, opět dokazující, že tato kniha je ztělesněná definice pozitivního pohledu na svět. Snaha přijímat život jak přichází, vypořádávat se s ním s nadějí a s přáteli ruku v ruce. To je hlavní premisa, která funguje vlastně mnohem lépe, než by se na první pohled mohlo zdát.
Flash 2 - Rychlost temnoty mohu doporučit komukoliv, kdo má chuť na rychlé a nenáročné čtení, ve kterém bude na konci "ten dobrý" v teple a pohodlí, padouch poražen a rovnováha světa opět srovnána.

Znovuzrození hrdinů DC: Flash 2 - Rychlost temnoty
Joshua Williamson, Davide Gianfelice, Jorge Corona, Neil Googe
Nakladatel: Crew
Překlad: Changer the Elder
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář