RECENZE: Kevin Sands, Alchymistova šifra

Článek od: Petra Elen Mand... - 26.02.2019

Opus magnum je na světě. Vzešlo z rukou Kevina Sandse a jmenuje se Alchymistova šifra. Malí, velcí, tlustí i tencí, vydejte se na dobrodružnou cestu do ulic renesančního Londýna a nahlédněte do tajemství jedné alchymistické dílny.

Mladičký Christopher Rowe je učněm lékárníka Benedicta Blackthorna. Měl štěstí. Ačkoli brzy osiřel, získal mistra, který se k němu chová slušně, má trpělivost s jeho klukovinami a zároveň je mu dobrým učitelem. Christopher žije pokojně až do dne, kdy najde svého mistra zavražděného u nich v obchodě. V pokladní knize pak nachází šifru a u ní jasný vzkaz: „Nikomu neprozraď, co jsem ti dal“. Učeň se ocitá sám v ulicích Londýna, který v 17. století nemá příliš pochopení pro osamělé chlapce. Bez práv a nároků, domova, jen s podporou nejlepšího kamaráda Toma. Když se navíc ocitne na seznamu mistrových vrahů a jménem krále je na něj vydán zatykač za vraždu mistra, nemá na výběr, musí celé věci přijít na kloub. Postupně mu dochází, že ho na tuto chvíli mistr celý život připravoval a nakonec se mu v rukách ocitá osud celé Anglie.

Příběh Kevina Sandse je jasná „jednozátahovka“. Od prvních listů, kdy se stanete svědky Christopherova lovu (vycpaného!) medvěda pomocí (home made) střelného prachu, si ho jen těžko neoblíbíte. Pak už vás strhne samotný děj. Autor si nepotrpí na sáhodlouhé popisy, ale zároveň citlivě čtenáře vtáhne do londýnských ulic. Za zmínku stojí hlavně vykreslení hlavní postavy. Christopher je kluk. Mladý a v mnoha ohledech naivní. Děj nespoléhá na štěstí, ani z chlapce nedělá nezranitelného hrdinu. Vše závisí na jeho schopnostech a duchapřítomnosti, ale i tak se občas kvůli své nezkušenosti dostane do pořádně nebezpečných situací. Jeho chyby jsou však logické a odpustitelné. Čtenáři brzy dojde, že v jeho věku a situaci by se zachoval stejně. Nemá tedy nutkavou potřebu na hrdinu křičet: „To je absurdní! Nedělej to!“.

Opomenout nelze ani grafické zpracování knihy. Obálka je propracovaná, působí tajemně a podtrhne atmosféru knihy. Vizuálně vám v knihovně ostudu určitě neudělá. Kapitoly jsou pak členěny do deníkových zápisů. Každá je uvedena datem a názvem svátku, který se ten den slavil. To vše doplněno o tematickou kresbu. Celý text díky tomu působí jako alchymistický deník. Sám autor v závěru přiznává, že se inspiroval skutečnými alchymistickými recepty a místy v dobovém Londýně, což ději rovněž svědčí.

Jedna rada závěrem: Ať už si pro knihu půjdete do obchodu či do knihovny, pořiďte si naráz všechny tři díly. Pokud totiž dočtete první díl ve 3 hodiny ráno a nebudete mít další po ruce, čeká vás několik dalších hodin utrpení a dychtivého očekávání.

Kevin Sands
Alchymistova šifra
Vydavatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Cena: 289 Kč
 

Přidat komentář