KOMIKS: Mike Mignola, Lovec Čarodějnic 1: Ve službách andělů

Článek od: Ivet Křenková - 17.01.2019

Netrvá to dlouho a série několika vražd na pochmurné londýnské ulici začne nabývat okultních rozměrů. Není divu, že se v okolí brzy objeví sir Edward Grey. Když případ nevyřeší nechvalně známý lovec čarodějnic, tak kdo jiný?

Při pátrání po vrahovi třech londýnských gentlemanů vychází najevo, že se skupinka nebožtíků nedávno účastnila archeologické expedice. Při vykopávkách v tajemném městě na Sahaře objevili i něco jiného, než jen pozůstatky neznámé civilizace – podivnou kostru, která měla být v Londýně podrobena dalšímu zkoumání. S vidinou nehynoucí slávy ale netušili, že se kosti stanou jejich prokletím. Bytost, která je jejich majitelem, totiž za záhadných okolností ožila a prahne po jejich krvi.

Lovec čarodějnic Grey se skrze spiritistické médium nakonec setkává se stvořením, které má celé řádění na svědomí. Zároveň se ale zaplétá s dalším možným nebezpečím, které ztělesňuje mocné Bratrstvo slunečního boha Ra.

Sir Edward Grey je další postavou Hellboyova univerza, která si vysloužila vlastní komiks. Je to vlastně takový James Bond – také je ve službách Jejího Veličenstva, jen v trochu jiné roli. Příběh lovce čarodějnic je zasazen do období viktoriánské Anglie, což mu velmi sluší!

První díl odsýpá rychlým tempem. Mike Mignola ani tady nemá problém s budováním napětí, čemuž pomáhá ponurá atmosféra komiksu, ale i tajemstvím opředené hlavní postavy. O samotném lovci čarodějnic se toho ale moc nedozvídáme - neznáme jeho motivy, nevíme, co se mu honí hlavou, což občas dělá z některých jeho rozhodnutí nelogické počiny. Každopádně to vypadá, že je vždy ve správný čas na správném místě, možná proto se mu také podařilo zachránit Její Veličenstvo ze spárů čarodějnic.

Hlavní nepřítel Greye v první části komiksu se až nápadně podobá všem ostatním monstrům z jiných Mignolových komiksů, ať už z Hellboye, nebo třeba Ú.P.V.O. Sice je to typický styl autora, ale začíná to být trošku nuda a příběh přímo nabitý okultismem, magií a nadpřirozenem by si zasloužil alespoň malé zapojení kreativity. Tento nedostatek vynahrazuje odkrývání dalšího možného nepřítele lovce čarodějnic, kterým je Bratrstvo slunečního boha Ra.

Co se týče kresby, tentokrát ji má na svědomí Ben Stenbeck. Mike Mignola má prostě přirozený talent na výběr kreslířů a jejich styl se vždycky velmi podobá tomu jeho. Není to na škodu, protože kresba je další z věcí, kterou se autor komiksu proslavil. Navíc každý kreslíř vždy do díla vloží i něco ze sebe, což je i případem Stenbecka. Viktoriánské ulice Londýna vypadají skvěle a v Greyově tváři se přímo zrcadlí jeho životní útrapy, o kterých toho zatím až tolik nevíme.

Na konci komiksu čekají dvě vydařené povídky – Vražedný pokus vypovídá právě o Greyově záchraně Jejího Veličenstva, Pohřeb Kateřiny Bakerové pak o postavě lovce čarodějnic Henryho Hooda, která se objevila v komiksu Hellboy: Temnota vábí.

Lovec čarodějnic bude bavit všechny, kteří prahnou po tajemných příbězích s magickým nádechem a mají rádi období, do kterého je komiks zasazen. V tom případě totiž čtenář určitě odpustí drobné mouchy v příběhu a čtení se oddá naplno.


Lovec čarodějnic 1: Ve službách andělů
Scénář: Mike Mignola
Kresba: Ben Stenbeck
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Comics Centrum
Vazba: vázaná
Rozměry:158 x 239
Počet stran: 160
Rok vydání: 2018
Cena: 599 Kč
 

Přidat komentář