KOMIKS: Andy Diggle – Luca Casalanguida, James Bond: Hammerhead

Článek od: frankie - 30.10.2018

Bond, James Bond. Fanoušci komiksového Bonda a nejen oni mohou jásat. James Bond, agent s povolením zabíjet, se objevuje na pultech knihkupectví již ve třetím pokračování s podtitulem Hammerhead. Po prvních dvou dílech došlo ke změně tvůrců. Scénarista Warren Ellis byl nahrazen Andym Digglem (známým např. tvorbou Parchantů nebo Daredevilla) a kreslíře Jasona Masterse vystřídal Luca Casalanguida. Změna ve vykreslování postav je nepatrná, ale celkové větší temnosti kresby si čtenář studující rozdíly zcela jistě všimne. Kniha obsahuje standardní bonusy v podobě alternativních obálek a náčrtků postav. Příjemnou změnou vůči předchozím dílům je obohacení o skici celých stran. Při jejich prohlížení si čtenář dokonale uvědomí, kolik práce je za komiksem obsaženo. A dále také, jak rychle je, nezaslouženě k tvůrcům, přečten.

Věkové doporučení od 14 let z důvodu přítomnosti neslušných výrazů a zobrazování násilí a sexu zůstalo a je na místě. Komiks ukazuje násilí explicitně, co se ale týče vyobrazování sexu, je na tom komiks dost bídně. Bond a jeho již zafixovaný sexuální apetit je jednopanelovým náznakem soulože hodně odbyt.  

V díle Hammerhead stojí Bond proti antikapitalistickému radikálovi Krakenovi, který se snaží zmocnit jaderné výzbroje Velké Británie. Příběh zajímavě graduje a zpočátku agent 007 podle svých nadřízených dostává značně na frak a jsou s ním nespokojeni. Když však Bond pochopí, kdo proti němu doopravdy stojí, je už k nezastavení. Čtenáři se nabízí zajímavý pohled na obchod se zbraněmi, který je našinci obvykle vzdálen na sto honů. Nostalgicky si tak zavzpomíná na filmy, kde se vyskytovaly superzbraně šílených vědců. V tomto komiksu je to ale jiné, vynálezy jsou nebezpečně realizovatelné až děsivé.
Čtenář si užije akční jízdu. Mrtvých v komiksu je dost na straně dobra i zla, pan nesmrtelný pouze jeden, jen těch obnažených žen, které činí Bonda Bondem, je málo, zoufale málo.
Nová autorská dvojice ale přesto dokázala, že laťku komiksu posunula o něco výš.  


James Bond: Hammerhead
Andy Diggle – Luca Casalanguida

Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Alexandra Niklíčková
Počet stran: 144
Vazba: Pevná s přebalem
Cena: 599,- Kč

Přidat komentář