KOMIKS: Greg Rucka - Liam Sharp, Wonder Woman 1: Lži

Článek od: Ivet Křenková - 16.10.2018

Diana má o svém místě v životě docela jasno – už nějaký ten pátek je v lidském světe hrdinkou, kterou všichni znají pod jménem Wonder Woman. Přesto ale tápe, protože má v hlavě vzpomínky na život, který jako by nikdy nežila...

Navíc nemůže najít cestu domů na ostrov Themyscira. Ne, že by nevěděla, kde se ostrov Amazonek nachází, ale ztratila s tímto posvátným místem duchovní spojení, proto zkouší najít skulinu mezi fyzickým a duchovním světem. S tím jí pomáhá prokletá gepardí žena Cheetah, s kterou Diana po letech naváže nečekané spojenectví. Během nebezpečného výletu do džungle musí totiž chtě nechtě spojit své síly, aby zničily temného nepřítele.

Po sólovce Wonder Woman v New52, kterou u nás vydává BB Art, se sličná Amazonka představuje i v sérii Rebirth z dílny Crwe. Obě série nabízí prostor pro nové příběhy slavných postav a přináší na český trh to nejaktuálnější, co se kolem nich děje.

Wonder Woman 1: Lži sice slibuje pohodový začátek pro nové čtenáře, ale není to tak úplně pravda. Pokud o hrdince nevíte vůbec nic, možná budete trochu zmatení a v příběhu budete tápat. Cheetah se objevuje tak nějak náhodou a není příliš vysvětlen její původ, ani vztah s Dianou. I přesto ale příběh odsýpá vcelku rychlým tempem a po prvních dvou třech kapitolách už není tak náročné se zorientovat. Scénárista Greg Rucka v ději postupuje více méně logicky a nestane se nic výjimečného či nečekaného.

Možná proto je v případě Lží největší dominantou kresba. I když kreslíři Liam Sharp a Matthew Clark občas nedodržují proporce postav a Diana v některých částech komiksu vypadá naprosto tragicky, stačí otočit stránku a čtenář se najednou ztrácí v geniálním rozložení panelů a očích nádherné hlavní hrdinky. I když skladba panelů občas nápadně připomíná komiks Swamp Thing a inspirace je naprosto zjevná, celkovému vyznění kresby to vůbec nevadí, právě naopak.

I když Lži mají své mouchy a není jich zrovna málo, ve výsledku se vůbec nejedná o špatné čtení. Co se týče srovnání s příběhem Wonder Woman v New52, kvalitou jsou oba na srovnatelné úrovni. Diana totiž není oblíbenou hrdinkou jen tak nadarmo – její origin je sám o sobě zajímavý a autorům se obvykle daří z něj vyždímat co nejvíce.

Wonder Woman 1: Lži
Scénář: Greg Rucka
Kresba: Liam Sharp, Matthew Clark
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2018
Počet stran: 176
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář