POZVÁNKA:Crwecon speciál

Článek od: Redakce - 25.09.2018

KOMIKSOVÝ FESTIVAL SE VZÁCNÝMI ZAHRANIČNÍMI HOSTY

Praha plná komiksových hvězd!

V pátek 28. 9. bude nakladatelství CREW spolu s Argem pořádat od 10.00 v Pražské Městské knihovně CRWECON SPECIÁL. Celodenní setkání komiksových fanoušků se slavnými zahraničními hosty!

Hvězd bude více, ale asi největší je legendární Pat Mills. Muž, který v podstatě stvořil moderní anglický komiks. Člověk, který do žánru vnesl revoltu, vzpouru proti systému a odvážné nápady, který stál roku 1977 u vzniku magazínu 2000 AD a stvořil tak slavné postavy jako je nelítostný polda budoucnosti Soudce Dredd či irský bojovník Sláine!

„Vznik 2000 AD byl obrovský přelom v dějinách komiksu. O tom ostatně svědčí i to, že z něj vzešla většina současných komiksových ikon – lidé jako je Alan Moore, Neil Gaiman, Grant Morrison, Garth Ennis a další,“ říká jeden z pořadatelů akce, Jiří Pavlovský. „Člověk si neuvědomuje, jak zlomový tenhle magazín byl – v době před ním v Anglii existovaly vlastně jen výchovné či „humorné“ komiksy pro děti. Taky se tenhle fenomén povedl teprve na druhý pokus – první Millsův komiksový počin, magazín Action, byl po několika číslech zakázán, protože kazil mládež.“

Pat Mills tu promluví o historii Soudce Dredda, o nakladatelství 2000 AD, o své tvorbě… a představí svůj zombie projekt Defoe, který se bude odehrávat v Praze! Přijede také jeho malířský kolega Stewart Moore (Defoe), který předvede kresby a možná i zvěční některé návštěvníky do zombie podoby!

Ovšem ani příznivci amerického komiksu a superhrdinů nepřijdou zkrátka! Nedorazí nikdo menší, než jeden z i u nás nejvíce obdivovaných komiksových výtvarníků, Jim Lee! Jeho monumentální kresby jsou pro moderní komiks absolutně zásadní. Když dostal na začátku své kariéry svou vlastní sérii X-Men, stal se z toho nejúspěšnější komiks všech dob, kterého se prodalo (i s dotisky) přes osm milionů kusů! Dnes je Lee jeden z nejdůležitějších lidí v nakladatelství DC a pracuje na těch největších postavách jako je Batman (Ticho) a Superman (Pro zítřek, Nespoutaný) či efektních týmovkách jako jsou Liga spravedlnosti (Počátek, Zrození zla) a Sebevražedný oddíl (Černá sféra).

Za Argo pak dorazí slavný spisovatel fantasy (a dnes už také komiksů) Ben Aaronovitch, autor i u nás ohromně úspěšného cyklu Řeky Londýna! Jedné z nejúspěšnějších sérií z žánru městské fantasy, která čtenáře zavádí do Londýna, kde u policie slouží čarodějové, u nás už vyšlo sedm knih plus komiks… a těsně před akcí mu vyšla další kniha a druhý komiksový příběh, Noční kouzelnice!

Všichni autoři, ohlášení i ještě plánovaní, budou vyprávět, odpovídat na dotazy moderátorů i čtenářů… a návštěvníci si od nich budou moci nechat podepsat knihy!

Rozhodně to bude akce, u které by žádný komiksový fanoušek neměl nechat ujít!

A samozřejmě, jelikož je to akce CRWE, je vstupné zdarma… jen je nutné se, vzhledem k omezenému počtu míst, registrovat přímo na stránce www.crew.cz

 

 

 

Přidat komentář