RECENZE: Sara Raaschová, Mráz nebo noc

Článek od: Monika Hrňová - 17.09.2018

V Primorii se schyluje k finální bitvě. Angra a jeho magie Rozkladu hrozí vše utopit v nenávisti, zmaru a tupé poslušnosti. Zimní královna Meira se tak vydává vykonat to, co je potřeba, aby byl Angra poražen a svět byl zase v pořádku, očištěn a zbaven magie, která tady v lidech probouzí jen to nejhorší.

Mráz nebo noc je závěrečný díl debutové trilogie autorky Sary Raaschové. Přímo navazuje na předchozí díly Sníh nebo popel a Led nebo oheň, ve kterých představila osm království, kde králové a královny vládnou zdrojovou magií, která ovšem svádí k boji o moc. A neohroženou bojovnici Meiru, která se nedá zlákat příslibem snadných řešení.

Na konci předchozího dílu Meira odešla s jedním z představitelů Řádu očištěných. A nyní stojí před úkolem, z něhož jí běhá mráz po zádech a útroby se pokrývají jinovatkou. Musí od Angry získat klíče k propasti magie a projít tajemným labyrintem, kde na ni čekají zkoušky, které mají prověřit její odvahu a čistotu srdce. Jedině tak může zničit veškerou magii jednou provždy a s ní i Rozklad, který se jako bouřlivá lavina šíří jednotlivými zeměmi. Naštestí na to není sama, po boku vládkyně ledového království neochvějně stojí její přítel z dětství Mather, letní královna Ceridwen a řada dalších. Jedna sněhová vločka totiž neznamená nic, ale tisíce dokáží vyvolat pořádnou sněhovou bouři.

Je znát, že autorka je s každým dílem vypsanější. Chyby a nesrovnalosti, které provázely první díl, se přetvořily v poměrně povedenou stavbu děje. Meira už se nechová nelogicky (nebo to aspoň tak nebije do očí)  z  prostoduché hrdinky se zrodila sebevědomá vůdkyně, která konečně ví, co dělá. Nic proti předchozím pochybám a váhavosti, ale hrdinka s jasným názorem na věc je příjemná změna.

Navíc Sara Raaschová konečně pochopila, že pro dobrou akční scénu je třeba postavy a situaci trochu připravit, nechat čtenáře chvíli v napětí a pokud se to natáhne na víc jak dvě věty, vůbec ničemu to nevadí. Na druhou stranu se rozhodla využít poslední šance smést čtenáře naprostou emoční smrští. Postavy konečně přestanou cupitat okolo a s vervou se vrhnou navzájem do náruče. A rovnou s vášní a dojemností velké životní lásky, před kterou i smrt uroní slzu a jde se ohánět kosou někam jinam. Velké emoce vyvolává i oddané přátelství, touha po odpuštění či tíha provinění, které postavy provází celou knihou.

Angra je naproti tomu symbolem všeho špatného, k čemu lidé mají sklony. Nenávistný, manipulativní, užírající se chamtivostí a snahou být neomezeným pánem. Se svou neutuchající touhou po moci a bohatství je tak typickým záporákem, i když většinu času je skryt někde v pozadí jako nejasná hrozba. Autorka však chce ukázat, že magie a neomezené prostředky nejsou to pravé štěstí a vlastně ani žádná velká zábava. Snaží se naznačit, že lidé jsou dokonalí takoví, jací jsou, a že to nejlepší v nich nemá nic společného s kouzly.

Finále se ovšem povedlo. Závěrečný boj je napínavý a patřičně okořeněný dostatkem vypjatých scén a krvavých momentů. A do poslední chvíle vlastně nevíte, kdo z těch peripetií vyvázne a kdo podlehne Angrově zuřivé touze zničit všechno a všechny.

Mráz nebo noc je rozhodně nejlepší a nejvyzrálejší knihou celé trilogie. I tak ale pořád zůstává četbou, která si přes všechna zlepšení a pokroky udržuje jistou dávku naivity. Osloví tak hlavně čtenáře mladší věkové kategorie, kteří pohádkovost a přímočarost příběhu pravděpodobně ocení více než náročnější četbou zformovaní fantasy nadšenci.

Mráz nebo noc
Sara Raaschová

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2018
Původní název: Frost like Night
Rok původního vydání: 2016
Překladatel: Zdeněk Uherčík
Počet stran: 327
Cena: 329 Kč

Přidat komentář