RECENZE: George R. R. Martin, Snové písně 1.

Článek od: Lukáš Vesecký - 03.07.2018

Kdesi v dáli slabě zní Píseň ledu a ohně. Náhle ji však přehluší několik tónů. Jeden v sobě nese napětí, druhý strach, jiný zase tajemství. Postupně zaznívají další a další. Tóny se slévají, až dají vzniknout něčemu novému, co se line až do nebes. Snovým písním.

Snové písně jsou sborníkem sci-fi, fantasy a hororových příběhů, které napsal George R. R. Martin. Tohoto autora není třeba příliš představovat. Ačkoli je známý především díky sáze Píseň ledu a ohně, má na kontě spousty dalších děl a o některá z nich se podělil se čtenáři právě ve Snových písních.

Kniha v sobě skrývá celkem dvacet dva příběhů a je rozdělena do pěti částí, z nichž každá obsahuje autobiografický komentář. Ve sborníku lze najít například oblíbenou pohádku Ledový drak, jež se dočkala samostatného ilustrovaného vydání, dále pak strašidelnou sci-fi novelu Netopýři, která je předlohou k novému televiznímu seriálu, či jednu z Martinovo nejuznávanějších povídek – horor zvaný Písečníci, za nějž obdržel dvě žánrové ceny.

Ačkoli jednotlivé příběhy nejsou příliš dlouhé, autor umí i na malé ploše rozehrát velkou hru či vytvořit živé světy. Je toho však víc, čím dovede potěšit čtenáře. Dokáže totiž otevřít brány své bohaté fantazie, neustále překvapovat, vyvolat dlouhotrvající napětí, zaujmout svými neologismy i přirovnáními nebo donutit člověka k zamyšlení pomocí symboliky, alegorií, popřípadě přesahů. Umí pobavit stejně jako postrašit a myslí na samý začátek či konec příběhu; píše tak, že první věta čtenáře zaujme a poslední v něm zůstane ještě dlouho rezonovat. Ovšem co je nejdůležitější, dovede vykreslit postavy tak, aby čtenář naplno pochopil jejich motivace a mohl se do nich bez problémů vcítit. Ať už tedy píše sci-fi, fantasy, nebo horory, vždy píše především příběhy o lidech, a právě proto jsou jeho díla tak neuvěřitelně čtivá.

Za zmínku stojí rovněž povedené ilustrace i tajemně působící obálka s dobře zvoleným fontem vyvolávajícím dojem epičnosti.

Snové písně jsou vynikajícím sborníkem sci-fi, fantasy a hororových příběhů, který by si měli přečíst fanoušci George R. R. Martina i všichni příznivci fantastiky. Jeho četbu lze ještě také doporučit všem, kteří se chtějí naučit literárnímu řemeslu, aby viděli, jak píše jeden z mistrů spisovatelů, jímž se mohou v lecčem inspirovat.

George R. R. Martin
Snové písně

Překlad: Jan a Jana Oščádalovi, Richard Podaný
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 580
Cena: 398 Kč

Přidat komentář