KOMIKS: Ed Brubaker - Michael Lark - Greg Rucka, Gotham Central 2: Šašci a blázni

Článek od: Martin Stručovský - 28.06.2018

Čekání na pokračování Gotham Centralu bylo dlouhé a úmorné. Ale stálo to za to.

Ed Brubaker umí. A pokud umí něco opravdu dobře, pak je to psaní temného noirového příběhu ostrého jako břitva zasazeného do komiksu. Ukázal to skvěle na geniálním Criminalu a o něco hůř na prvním dílu série Fatale. No a teď se vrací zpátky s Gotham Centralem.
V Gotham Centralu na to jde ale přece jen o něco jinak, než jako u zmíněných dvou sérií. Jak už název napovídá, nevybral si pro děj svého příběhu reálné kulisy, nýbrž Batmanovo slavné hřiště. Ale s tím rozdílem, že Temný rytíř má v jeho podání dovolenou a u houslí je místní policejní sbor. A tím se dostáváme k druhé podstatné změně: ačkoliv je Gotham Central drsný, Brubaker změnil žánr a od temného noiru se posunul k procedurální krimi, což je žánr, který píše Michael Connelly a na televizních obrazovkách ho můžete znát díky seriálu The Wire.
Druhý svazek Gotham Centralu otevírá příběh Víra a denní snění, který napsal Ed Brubaker a myslím, že asi dost lidí překvapí. Jedná se totiž o velmi odlišnou věc v porovnání s tím, co jsme dostali v prvním svazku Gotham Centralu. Tentokrát se nedočkáme žádného vyšetřování zločinu. Brubaker očima Stacy, zaměstnankyně policejní stanice, popisuje vztahy mezi jednotlivými kolegy a tak trochu provádí resume předchozího dílu ve formě dopisu, který Stacy píše své kamarádce. Především ale trochu mění žánr a nabízí snový, lehce zamilovaný příběh, v němž si Stacy představuje svůj románek s Batmanem. Někteří čtenáři nejspíš budou nad tímhle slaďoučkým úvodem kroutit nevěřícně hlavou ale s ohledem na následující příběh, je to pochopitelné.
Snadné cíle napsal Brubaker společně se svým scénáristickým parťákem Gregem Ruckou a můžu říct, že představuje naprosto brilantní materiál, který by byl hodný přinejmenším televizního zpracování. Námětem se sice nejedná o velkou originalitu (město terorizuje šílenec střílející po lidech), ale atmosférou jde o něco naprosto úžasného a myslím, že oba scénáristé tímhle skládají hold klasikám jako Drsný Harry nebo Zodiac. Ve výsledku ale zamrzí, že policie se tentokrát tak trochu neobejde bez Batmana, čímž se nabourává jinak skvělý koncept procedurální kriminálky.
Co se kvalitní detektivky týče, šlape Snadným cílům na paty Neuzavřený, což je komiks, který jako v prvním případě psal sám Ed Brubaker. Je stejně dlouhý a v porovnání s předchozím příběhem si bere na paškál téma nevyřešených případů. Ani tentokrát se to neobejde bez známých figur gothamského podsvětí. Ovšem s tím rozdílem, že celková pointa se nakonec ubere úplně jiným a dost nečekaným směrem. Rozhodně se ale jedná o víc než důstojné uzavření druhého komiksového svazku.
Gotham Central nabízí kvalitní počtení, kde mi největší problém dělalo vyznat se ve všech postavách. Na začátku sice tvůrci nabízí jejich přehled, ale přiznám se, že je docela otrava každou chvíli zpětně listovat a zjišťovat si info. To ale nemění nic na tom, že druhý Gotham Central je skvělé čtení, kde Brubaker a Rucka ukazují svoje talenty a cit pro žánr.

Gotham Central 2: Šašci a blázni
Ed Brubaker - Michael Lark - Greg Rucka
Vydal: BB art
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: paperback
Počet stran: 288
Cena: 649 Kč

 

Přidat komentář