RECENZE: Aliette de Bodardová, Řád věčných trnů

Článek od: Monika Hrňová - 21.06.2018

Padlí andělé, svrženi za své hříchy na zem, vládnou neuvěřitelnou mocí. Naproti nim stojí draci, kteří svou magii splétají z proudů čchi. Dva nesmiřitelné tábory se v čase rozpadu musí pokusit o vzájemnou výpomoc. Rafinovaný tanec na ostří nože, který se jedním chybným krokem může změnit v děsivý masakr. Vítězství znamená moc a prohra pád do nejhlubší temnoty. Řád věčných trnů nenabízí konejšivou náruč, ale temný příběh, ve kterém do poslední chvíle nevíte, na čí straně vlastně stojíte.

Aliette de Bodardová, autorka francouzsko-vietnamského původu, se do ponurého světa Padlých andělů vnořila už v prvním díle s názvem Řád zlomených křídel, za který získala cenu Britské asociace science fiction (BSFA) za nejlepší román. V druhém díle zdárně pokračuje, při tvorbě zápletky se inspirovala dějinami vměšování Francie do záležitostí Vietnamu v 19. století a také dějinami pašování opia Velkou Británií do Číny. Takže ač se jedná o fantasy román, příběh má reálný historický předobraz.

Stříbrostín padl a představený Trnikeře Asmodeus drží svůj Řád pevně v rukou. Opět se setkáte s postavami, které jste opustili v chaosu prvního dílu. Alchymistka Madeleine je zpátky v Trnikeři a pod hrozbou kruté smrti se snaží zbavit závislosti na andělské esenci. Philippe přežívá v annamitské komunitě, živí se léčením lidí a zoufale touží přivést zpět k životu Isabelle. Do mocenských bojů mezi Řády vstupuje dračí království, schované v temných vodách Seiny. Kdysi prosperující velmoc se nyní rozpadá zaživa a před naprostým zánikem ji může zachránit jen spojenectví s některým ze silných Řádů. Madeleine se tak stává součástí výpravy do podvodního království bájných tvorů, která má vyjednat podmínky spolupráce. Což by nebylo nic děsivého, kdyby ovšem předešlá vyslankyně Ghislaine za záhadných okolností nezmizela. A tak se roztáčí soukolí intrik, tajných plánů a krutých podrazů s jediným cílem - získat budoucnost a moc ve světě, kde přežijí jen silní.

Autorka už v prvním díle série ukázala, že jestli v něčem vyniká, tak je to budování atmosféry. Ze stránek přímo čiší ryzí zmar, zoufalství, beznaděj a mezi řádky vyvěrá jen slabounký pramínek naděje, že i přes všechny těžkosti by mohlo být lépe. Kulisy Paříže po Velké válce Řádů tomu dokonale nahrávají a vynikající vylíčení všudypřítomného rozpadu a hniloby dračího království způsobí, že váš pohled na Seinu už nikdy nebude stejný.

Aliette de Bodardová si výborně pohrála i s postavami, které dávají příběhu tu pravou hloubku, a zároveň se jí podařilo vyobrazit je velmi nejednoznačně. Řada lidí se hrátkami osudu ocitá přímo v epicentru dění, a to z nich vykřeše to nejlepší. Anebo nejhorší. Prim rozhodně hraje Asmodeus, samolibý představený Řádu Trnikeře. Ačkoli je vylíčen jako zákeřný kruťas s aurou nedotknutelnosti, který pro vlastní prospěch obětuje kohokoli, po chvíli zjistíte, že si pomaličku získává vaše sympatie a v závěru mu dokonce nevěřícně držíte palce. U Madeleine je působivě vyobrazen boj se závislostí na andělské esenci, syrově a se vším zoufalstvím. Zmatená alchymistka, která netouží po ničem jiném než troše klidu, se proti své vůli dostává přímo do středu boje, o který vůbec nestojí. Podobně je na tom Thuan, dračí princ a zároveň špeh, a Françoise, milenka umírající Padlé.

Děj stojí hlavně na intrikaření a soubojích mocných. Příběh samotný je svým způsobem docela komplikovaný, ale propracovaný, bez nejmenších logických zádrhelů. Přímé akce se dočkáte sice málo, ale o to více si užijete intrikářské mezihry. Řád věčných trnů není kniha, kterou přečtete jedním dechem, je třeba si ji pomaličku vychutnat, stránku po stránce. Každé slovo má svůj význam, každá věta nezaměnitelné poselství. A dohromady tvoří celek, který se vám vryje pod kůži.

Tato kniha není pro každého, konzumní rychločtenáře asi odradí poklidným tempem a zdánlivou překombinovaností, ale pokud se do ní dokážete začíst, odmění se vám úžasným zážitkem.

Řád věčných trnů
Aliette de Bodardová

Série: Dominium Padlých andělů (II.)
Nakladatelství: Host
Původní název: The House of Binding Thorns
Rok původního vydání: 2017
Rok českého vydání: 2018
Překlad: Vojtěch Ettler
Počet stran:  416
Cena: 349 Kč

Přidat komentář