KOMIKS: Jason Aaron - Chris Bachalo, Doctor Strange 1: Cesta podivných

Článek od: Karolína Poláčková - 30.05.2018

Ačkoli o tom nemáme ani tušení, všude kolem nás se vyskytuje magie a s ní spojené astrální hrozby. Před nimi nás brání jen nejvyšší čaroděj Doctor Strange (mimochodem, prý nemáme zač). Chránit nás ale může jen do chvíle, kdy sám může čarovat. Za každé kouzlo se ovšem platí – a Doctor se opozdil se splátkami.

Doctor Strange prožívá úplně obyčejné úterý, během kterého stihne vykázat pár bytostí z naší dimenze a s jednou požíračkou duší dokonce prožít i romantickou chvilku. Staví se v čarodějnickém baru pozdravit Scarlet Witch a pak už míří domů na oběd. Stephen Strange je ale stejně neobyčejný jako jeho úterý – jeho hlavním chodem jsou různé nadpozemské nechutnosti a Sanctum Sanctorum, jeho obydlí, je bezpochyby ten nejpodivnější dům na Zemi. Takový názor má aspoň Zelma, knihovnice z Bronxu, která za Doctorem přichází s vlastním „astrálním problémem“. Nabídne se, že mu jako poděkování pomůže uspořádat knihovnu, a je tedy svědkem všech zvláštností, které se ve Strangeově domě dějí. Bohužel ne všechno je tak podivné, jak podivné být má – magie přestává fungovat správně a zdá se, že se z jiných dimenzí k té naší řítí obrovský problém. Takový, na který možná ani Doctor Strange nebude stačit.

Cesta podivných se rozjíždí pozvolna, aby ani lidem, kteří nejsou úplně „marvelznalí“, neujel vlak. Aaron využil celé čtyři sešity k tomu, aby představil fungování Strangeova světa, do kterého je čtenář vtahován zvolna a promyšleně. Ačkoli tedy vysvětlování astrálních rovin a principů magie může znít jako návod na solidní explozi zmatku, nic takového nenastalo. Hlavním průvodcem je nám přitom sám Doctor Strange, jehož monology provází většinou začátek sešitu a objevují se hojně v celém příběhu – nejen, že se starají o humor, ale také nám dávají nahlédnout na věc přímo ze Stephenova úhlu pohledu. Právě nejvyšší kouzelník je totiž přirozeně středobodem událostí. Kromě něj nechybí samozřejmě ani jeho asistent Wong. Staré známé postavy jsou znovu představeny skrz novou aktérku, knihovnici Zelmu, dokonce nás čeká i kratší výlet k Doctorovým kořenům. Také na hlubší prokreslení charakterů se kupodivu dostalo, přestože jinak Cesta podivných funguje spíš jako úvod k nové sérii – samozřejmě s řádně velkou zvratovou bombou na konci, která nechá čtenáře žíznit až do srpna, kdy u nás vychází pokračování.

Kresba, kterou má na svědomí Chris Bachalo, hýří tvary a barvami a perfektně tak vystihuje šílený astrální svět, ve kterém se Strange pohybuje. Bohužel je kvůli tomu i poněkud nepřehledná, ale během čtení se na ni dá rychle zvyknout. Úvodnímu dílu nové série o nejvyšším čaroději se vesměs podařilo přesně to, co se každému správnému startu podařit má. Připravil půdu na velké dobrodružství, které nastínil v posledním sešitě. Vypadá to, že půjde o všechno – a když jde o všechno, bývá to vždycky nejzajímavější. Nezbývá než doufat, že po tomto povedeném úvodu se tvůrci vrhnou přímo na věc a tempo bude vražedné.

 

Jason Aaron, Chris Bachalo – Doctor Strange vol. 1 – Cesta podivných
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 136, brož
Rok vydání: 2018
Překlad: Kateřina Tichá
Cena: 329 Kč


 

 

Přidat komentář