KOMIKS: Scott Snyder, Batman 9 - Květy zla

Článek od: Marek - 20.04.2018

Tak se nám to pomalu chýlí ke konci. Všechno tomu nasvědčuje, Batman je mrtev, náhražka gothamské policie nemůže ani náhodou zastoupit tajemného ochránce spravedlnosti. Občané města Gothamu začali pochybovat o svých zásatupcích a ochráncích. Skvělé podloží pro výskyt kriminálníků, kteří mohou snadno rozeštvávat a zasévat zrna pochybností a strachu. Trochu jsme se dostali k zahradničení, že? To je dobře, protože nový padouch pan Bloom si myslí, že město je vlastně jedna velká zahrada, kde je třeba, aby každá květina bojovala za sebe, když už byla násilně dotlačena k žití vedle konkurujících druhů. A ve chvíli, kdy začne takto přemýšlet větší část společnosti, je to již zmíněný konec.
Snyder předkládá čtenáři béčkový příběh. Ne, že by byl napsán béčkově, ale to, co se v Gothamu děje, je jako ve špatné komedii. Lidé si ze strachu a ctižádosti do těla usazují parazitická semena pana Blooma, aby získali superschopnosti umožňující jim svrhnout nadvládu politiků a nadřízených, aby konečně pro sebe urvali kus úspěchu a ukázali, na co mají nárok. Nevím proč, ale při čtení mi neodbytně lezla na mysl paralela s komunistickými režimy.
Takže máme seberozkládající společnost a Jima Gordona, který se v posledních záchvěvech energie snaží společně s policejním sborem postavit narušitelům snažícím se zcela dobít i zbytky Batmanovy legendy. Čímž jim bohužel jenom nahrávají a s bezmocí sledují, jak ani nejvyspělejší technologie nezvládají zadržet lavinu, jež se utrhla. A zde přichází pravé Deus Ex Machina... které nemohu prozradit. Co však následuje, je už čistokrevná Batmanovka jako dříve, principy a původní myšlenky se vrací, což i zvedá vůli vzepřít se a ukázat, že vše se zloduchům zlomit nepodaří.
Osobně jsem byl z cca první poloviny komiksu nesvůj. Připadal mi jako špatně napsaná fraška. Jenže právě v bodě zvratu mi docvakla hlavní myšlenka. Květy zla jsou totiž velice zdařilý komiks o frašce. Snyder naštěstí nepřišel o svou myšlenku s geniálně propracovanou temnou hrou, jakou držel od dob Sovího tribunálu. Naopak, on jej ještě vyzdvihává na výslunní ukázáním, jak by mohl taky Temný rytíř dopadnout, kdyby nestál na svých základech. Ve chvíli, kdy se karta otáčí, zapadají čtenáři v hlavě do sebe ozubená kola a celý mechanismus se konečně vrací do původního rytmu. Takto smíšené pocity jsem dlouho neměl. Zcela odlišný způsob, jakým se příběh začne odehrávat, je totiž jako vysvobození od obřích robotů a hnaní se do bezhlavých soubojů pouze za použití síly bez jakékoliv přípravy. Po dlouhé době, kdy věci vyloženě neseděly musím přehodnotit i své názory na díl osmý, protože teprve nyní chápu, proč byl v určitých pasážích takový, že jednoduše nepatřil do zbytku série. Osmička nyní sedí v souvislostech s devátým dílem zcela dokonale, jeho příběh se vymyká, protože se má vymykat. Má ukazovat, jak špatně mohou věci dopadnout, nechápe-li někdo podstatu celého mýtu, nebo chápe, ale nechce se jí držet (právo, kariéra). To je něco, co člověku jen tak nedojde, musí si přečíst další část, aby pochopil a zasadil si vše do kontextu.
Kresba je opět špičková, kombinuje detailní a kontrastní jednoduché části, čímž perfektně vytahuje to důležité a čtenáře nerozptyluje od plynulé četby, což hodnotím jako podstatné plus. Možná, že někomu nemusí sednout právě kvůli občasné strohosti, asi jako by herci čas od času hráli jen s bílým plátnem a jednou/dvěma kulisami. Trochu divadelnický styl, chtělo by se říct.
Knihu Batman 9: Květy zla musím jednoznačně doporučit všem, kteří četli předchozí díl, jinak je veliká šance, že na něj budou navždy pohlížet jako na černou ovci promyšlené série. 

Batman 9 - Květy zla
Scott Snyder, James Tynion IV
Nakladatel:
Crew
Překlad: Darek Šmíd
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2018
Počet stran: 200
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář