KOMIKS: Luke Pearson, Hilda a kamenný les

Článek od: Petr Simcik - 05.04.2018

Hilda se nám všem docela vryla pod kůži. Není divu, obsahuje esenci všeho, co my dospělé děti vnímáme jako dobrodružství a chceme, aby to naše děti měly také tak. Luke Pearson se ale postará nejen o to, abychom cítili jakousi vlnu dobré nálady vyplývající z magické poetiky, Hildiny dobrodružné povahy a vrozené dobroty, ale také abychom se nenudili. Hilda se nám mění. Zatímco první Hilda sázela na prostředí lesů a hor, na poklidný průběh a příjemné podivno, dvojka nám ukázala, že poetika jde spojit s akcí a městským prostředím a může dál krásně fungovat. No a Hilda a kamenný les jde opět trochu jinou cestou. Poprvé se dočkáme jen jednoho příběhu místo dvou, ale nebojte, stojí za to ho číst, a to i několikrát, takže nějaké čekání na další díl hravě vydržíte.

 Hilda má zaracha. Ne proto, že by zlobila nějak víc než jindy, ale jelikož víme, že vše, co se kolem ní v jejím magickém světě děje, je nejspíš opravdu skutečnost (resp. na magické tvory reaguje i maminka a okolí) a nikoli její dětská fantasie, musíme mít pro tenhle maminky zákaz pochopení. Protože nebezpečí vyplývající z toulání venku má najednou zcela jiný rozměr.

Každopádně Hilda je nezadržitelná, a tak se tak trochu nešťastně i s maminkou ocitne úplně mimo známý prostor - v tajemném kamenném lese plném zlých trollů, jak se na místo poblíž města Trollberg sluší a patří. Nebo nejsou všichni tak úplně zlí? Na další dobrodružství je každopádně zaděláno a jestli Luke Pearson psal v prvním dílu poetickou pohádku a v druhém dětské městskomagické dobrodružství, tady si na stránkách komiksu střihl žánr plošinovky. Pro mladší - to byly kdysi (a podle kolegů prý ještě jsou ) počítačové hry, ve kterých jste velmi rychle skákali z jedné plošiny na druhou a vyhýbali se všemožným nástrahám. Přesně taková je Hilda a kamenný les, aniž by ale ztratila své kouzlo. Pearson tu totiž nejen skáče, ale díky přítomnosti maminky může rozehrát téma důvěry versus neposlušnosti a lhaní mezi matkou a dcerou a dává tím podnět k zamyšlení jak čtoucím dětem, tak rodičům. Krom toho nám blíže představuje společenství trollů a ukazuje, že rozhodně nejsou samotářské příšery z legend, i když... se nám v knize vyskytuje první opravdu zlý záporák, s kterým jde o život.

Co se týče kresby, je pořád milá, příjemná na pohled a úžasná v práci s barvami, ale mám pocit, že si Luke Pearson občas dost usnadňuje a urychluje práci drobnou nepečlivostí a nedotahy, i zjednodušováním kresby hlavních hrdinek. Není to nic drastického, ale posun tu je. Stejně ale musím ocenit fantasii, se kterou se i do této Hildy pustil. Práce s panely je pořád úžasná; nenajdete zde ty velké celostránkové, ale co vynechal Pearson na monumentálnosti, to přidal na dynamice. Některé kresby přímo tančí mezi rámečky, postavy pronikají rychle mezi několika panely nebo jsou dokonce vytržené úplně mimo děj a pobíhají po stránkách jako živé. Barvy jsou hlavně v druhé části opět velice zajímavě volené a je hned jasné, že podzemní labyrint je úplně nové, jiné prostředí, ve kterém Hilda ještě nebyla. Celé dohromady to pak úžasně funguje. Tohle Pearson umí.  

Hilda a kamenný les je zas o trochu jiná než předchozí 2 knihy, mnohem akčnější, ale nezapomíná na to, co dělá Hildu Hildou. Krom toho přibírá do party maminku, čímž tomu dobrodružství dodává takový jemně dospělácký prvek. A to je také jedno z poselství tohohle dílu. Děti ta dobrodružství nemusí vždy zažívat samy, pokud se nebudou bát do něj zatáhnout rodiče.  

Hilda a kamenný les
Luke Pearson
Vydala: Paseka
Rok vydání: 2017
Překlad: Martina Knápková
Počet stran: 76
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář