Zemřel Jan Kantůrek

Článek od: Martin Stručovský - 23.03.2018

Conan, Hellboy, Zeměplocha, Zámek a klíč, Myší hlídka. To je jen zlomek světů či hrdinů, které máme díky brilantnímu překladu Jana Kantůrka. Cesta po tomhle světě však není věčná a ta pana Kantůrka skončila 22.3. 2018, jak oznámilo jeho dvorní nakladatelství Comics Centrum, pro které pan Kantůrek překládal komiksy o Hellboyovi nebo Myší hlídce. Ano, Jan Kantůrek bohužel zemřel a s jeho smrtí odešel z našeho světa člověk, který rozdával radost prostřednictvím svých překladů.

Nepamatuju si, kolik mi mohlo být let, ale nejspíš to bylo ještě na základní škole. Do rukou se mi dostala stará paperbacková vydání Conana s obálkami Jana Saudka. A já jsem tomuhle světu plného dobrodružství propadl. Byl to totiž právě Jan Kantůrek, kdo naučil Conana mluvit a kdo ve svém okolí šířil první texty v češtině.

Pak o několik desítek let později jsem měl to štěstí a pan Kantůrek přijel povídat o překládání Zeměplochy a komiksů k nám na školu. O dalších několik let později jsme se potkávali na conech či besedách. A vždycky na mě působil dojmem hodného a veselého pána, který rád dělá svoji práci. A je na něm vidět, že je rád, že jeho práce dělá lidem radost.
Jan Kantůrek odešel. Není jasné, jestli na Zeměplochu nebo do Hyperboree. Nicméně si myslím, že teď sedí vedle Terryho Pratchetta a Roberta E. Howarda ve společnosti velkých mistrů u velkého ohně, kde naslouchá dalším příběhům, které nám jednoho dne přeloží do češtiny.
Díky za všechno, Mistře. Nikdy nezapomeneme…
 

"V jednom z nesčetných pajzlů se pod nízkým a zakouřeným stropem sešla společnost nejhrubšího zrna. Oblečeni do nejhroznější směsi hadrů a cárů seděli tady vedle sebe námezdný vrah s únoscem dětí, dlouhoprstý zloděj a placený rvčá, nadutí lumpové s ženštinami, jejichž řemeslo nenachávalo nikoho na pochybách."  Robert E. Howard: Věž slona. Překlad: Jan Kantůrek

Komentáře

Honza Kantůrek byl nejen skvělý překladatel, on byl taky snad nejdobrosrdečnější chlap, jakého jsem kdy potkal. Bude chybět všem, co ho znali.

Přidat komentář