KOMIKS: Ed Brubaker - Sean Phillips, Fatale 1 Smrt je mi v patách

Článek od: Martin Stručovský - 01.02.2018

Tvůrčí dvojka Ed Brubaker a Sean Phillips se v loňském roce na český trh vrátila s novou sérií Fatale. Čeká nás stejná pecka jako Criminal, nebo tentokrát dorazilo menší zklamání?

Dnešní komiks je hlavně o superhrdinech a záchranách světa. Občas ale neškodí odpočinout si u staré poctivé kriminálky, která si o spojení s vizuálnem a komiksem přímo říká. Ed Brubaker a Sean Phillips jsou na tohle propojování médií experti, jak už ostatně ukázali na dvojici omnibusů Criminal. V prvním díle ze série Fatale však zašli ještě dál.
Už svým názvem Fatale odkazuje na staré detektivní příběhy, jaké bylo možné najít v časopise Black Mask. Fatale pravděpodobně odkazuje na slovní spojení femme fatale, tedy osudová žena. A právě žena je v samotném centru celé série. Začátek sice značí, že se celý příběh bude odehrávat v současnosti, ale není tomu tak. Ve skutečnosti se příběh větví na dvě linie, přičemž ta druhá, z minulosti, solidně vede. Brubaker s Phillipsem v ní nabízejí poctivou pulpovou jízdu v retro kulisách, příběh o tom, jak jeden novinář ukazuje na špinavé ruce dvou křivých poldů. Přičemž tak trochu podlehne milence jednoho z nich. Celé by to tedy mohlo znít jako naprostá klasika. Jenže není. Do hry se totiž přimotá tajemná sekta vraždící lidi a několik stvoření, která tak úplně nejsou z tohohle světa. Navíc zjistíte, že ona titulní kráska také není úplně obyčejná holka, co chlapy láká na svoji postavu. Ačkoliv ohledně jejího původu Brubaker zatím slušně mlží a bude zajímavé sledovat, co si vymyslí v dalších dílech.
To, co lze ale na Fatale obdivovat ze všeho nejvíc, není mísení žánrů ani úchvatná kresba, nýbrž způsob, jakým Brubaker celý komiks komponuje. Což pochopíte, až si celý komiks přečtete.
Fatale nezapře tvůrčí talent Brubakera a Phillipse. Čte se a kouká se na něj moc dobře a funguje jako poctivá pulpová zábava, která rozehrává zajímavý příběh. Ovšem v porovnání s Criminalem se jedná spíš o krok zpět než vpřed.

Fatale 1: Smrt je mi v patách
Ed Brubaker - Sean Phillips
Nakladatel: BB art
Překlad: Martin D. Antonín
Počet stran: 136
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

 

Přidat komentář