KOMIKS: Brian Posehn, Gerry Duggan, Scott Koblish - Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý

Článek od: Ivet Křenková - 18.01.2018

Deadpool nikdy nebyl opěvován tak jako jeho slavnější kolegové. Možná proto se v třetím pokračování s názvem Hodný, zlý a ošklivý pokusí navázat mnohá spojenectví. 

Luke Cage společně s Iron Fistem a Deadpoolem v prvních dvou sešitech rozjíždějí retro příběh plný sexy zvonáčů a šílených účesů. Opravdový tým tvoří pouze první dva zmínění, ač Deadpool by si jistě přál opak, proto se všemožně pokouší dát s nimi do kupy. Nakonec společně bojují proti padouchovi, který si naprosto nerasisticky říká Běloch a mimo pasáctví má zálibu i v držení mocných artefaktů. 

V další části už přichází na řadu ústřední příběh, ve kterém si hlavní (anti)hrdina všímá, že mu tu a tam z těla zmizí nějaký orgán. Nemůže za to nikdo jiný než skupinka záludných vědců ze Severní Koreje, která se snaží získat nepřemožitelnou armádu pomocí genofondu Deadpoola a DNA několika X-Menů. Wolverine a Captain America jsou dalšími účastníky takzvaného programu Zbraň X. Právě kvůli korejskému programu se Deadpool rozhodne ty dva vyhledat. Nejdříve se s velkým úspěchem nesetkává, ale posléze se trojice chtě nechtě dává dohromady a společně vyráží do boje proti celému režimu.

Třetí Deadpool oproti předchozím dvěma komiksům přináší nečekaný zvrat, a tím je vážnost celého příběhu. Samozřejmě vtípky lítají od jednoho panelu ke druhému, ale jde o jejich perfektní spojení s poměrně melancholickým životem samotného Deadpoola, ze kterého se stává spíše smutný klaun. Ukazuje tak, že i tato série může být brána vážně. Je vidět, že si scénáristé Brian Posehn a Gerry Duggan sedli a jim oběma dohromady sedla postava. Dokázali výborně spojit humor, akci i smutek vycházející z ponuré Deadpoolovy minulosti, kterou se v této části zaobírají více než kdy jindy. Stává se z něj docela sympaťák, protože je konečně vidět, že nebyl stvořen jen k troušení ujetých vtípků a šílenému vraždění všeho kolem, obvyklé hektolitry krve nevyjímaje.

Z hlediska vizuálního zpracování vede hlavně úvodní retro příběh – styl kresby, rozmístění textu a panelů mu totiž skvěle odpovídá. Ve zbytku příběhu na čtenáře čeká spousta barev, kresba nepostrádá ani dynamiku potřebnou k doplnění akce. Nijak zvlášť nevyčnívá, ale ani nepokulhává za předešlými částmi série.

Čtenář si zde ale konečně uvědomí, že Deadpool vlastně trpí pořád, i když to není věc, která by se v komiksech s ním často probírala. Třetí pokračování se tak stává zábavným nejen z hlediska vtipů, ale i z hlediska vedení příběhu jako celku. 

Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý
Brian Posehn, Gerry Duggan, Scott Koblish
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Rozměr: 167x258
Provedení: paperback
Cena: 369 Kč

Přidat komentář