RECENZE: Thomas Olde Heuvelt, HEX

Článek od: veronikamah - 09.01.2018

Milovníci hororu zbystřete. Objevila se kniha, kterou si i sám mistr oboru King pochvaloval.

Black Spring. Na první pohled zcela obyčejné a ničím zajímavé malé město. Na pohled druhý městečko se zajímavou legendou, folklorní postavičkou, která láká turisty. Na pohled třetí pro ty odvážné, nebo spíše hloupé, kteří se rozhodnou nahlédnout pod pokličku tajemství, které obyvatelé Black Spring střeží, doživotní prokletí.

Black Spring má problém jménem Katherine. Čarodějnici, respektive její přízrak, který už několik stovek let bloudí po městských ulicích, občas se vám zjeví v ložnici nebo u jídelního stolu, ale jinak už dlouho nikomu neuškodil. Každému obyvateli Black Spring je od malička vštěpováno, jak se k děsivé čarodějnici chovat. A i když si občas někdo dovolí drobný nejapný žertík na její adresu, všichni bez rozdílu dodržují jedno dávné pravidlo - zašitá ústa a oči čarodějnice nikdy nesmí být otevřena, jinak se stane něco hrozného. Zní to jako poměrně bezproblémové soužití. Má to však jeden háček. Pokud někdo město opustí na delší dobu, přepadávají jej sebevražedné myšlenky a je nucen se urychleně se vrátit zpět, pod opratě starodávné kletby. Osud, se kterým se místní omladina odmítá smířit a chce se za pomoci síly internetu prokletí jednou pro vždy zbavit. Nikdo z nich ale netuší, že tak uvrhnou sebe, své rodiny i celé město do šíleného kolotoče smrti, zoufalství i duši rvoucího smutku.

Důvodů, proč před Thomasem Olde Heuveltem smeknout, je vícero. Jedním z nich je naprosto brilantně vykreslené prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Městečko Black Spring na stránkách románu opravdu ožívá - každá jeho ulice, strom v lese, temnota, která jej a jeho obyvatele pomalu, ale jistě pohlcuje. Místy máte při čtení pocit, že se vám její chapadla plazí po ramenou a čekají na příhodný moment vás uškrtit.

HEX je opravdu hororový román. Ne jen podle zařazení na policích v knihkupectví, ale svou podstatou. Thomas Olde Heuvelt vytvořil koncentrovaný balík hrůzy a nějakým způsobem ho narval do stránek knihy. Je pravda, že já jsem extrémní strašpytel a vyděsí mě i nečekané zapraskání postele v noci, ale troufám si říct, že HEX dá na frak i těm silnějším náturám - zvláště zhruba někde v polovině románu. Protože děs a hrůza HEX není skryta ani tak v samotném nadpřirozeném elementu jako v teroru, který dokáže vytvořit jen lidská přirozenost. I když je pravda, abychom nadpřirozenu neubírali, že občas budete mít pocit, že vám Katherine stojí v obýváku a jen tak si na vás kouká.

Je nutno ale také podotknout, že HEX má i vtipné momenty. Hlavně zpočátku románu, kdy se s městem a jeho zvyklostmi teprve seznamujeme. Situace, kdy rodina večeří, zmerčí Katherine, jen protočí panenky a hodí přes ni deku, aby nerušila, je úsměvná. HEX má však i pár slabších momentů - některé události se v celkovém tónu knihy zdají být poněkud přemrštěné. Šokovat čtenáře za každou cenu není vždy nutné. Stejně tak může být čtenář zpočátku zmaten množstvím postav a jmen, které mu autor staví do cesty. Hlavní tahouni příběhu ale naštěstí poměrně brzo vykrystalizují a počáteční smršť charakterů tak dostane řád. 

HEX má ještě jednu zvláštnost. Velkou roli v příběhu hrají technologie. Zvláště privátní sociální síť omladiny Black Springu, kde mapují pokusy na Katherine a speciální aplikace HexAPP. Jednoduchý a chytrý způsob, jak sledovat pohyb čarodějnice po městě a okolí, a zároveň tak varovat místní, aby zabránili, mnohdy velice zábavně, tomu, aby ji objevil někdo zvenčí.

Thomas Olde Heuveltovi se povedl husarský kousek. HEX je spojením opravdu originálního námětu, nečekaného závěru a příběhu bez hluchých míst a mezer.  Nepřišla jsem snad ani jednu otázku, na kterou bych dříve či později nedostala odpověď. Dohromady to vše vytváří koktejl, který se dneska jen tak nevidí.

Thomas Olde Heuvelt, HEX

Nakladatelství: Argo
EAN: 9788025721988
Edice: Fantastika
Formát: 338 stran, vázaná
Rok vydání: 2017
Cena: 348 Kč

Přidat komentář