KOMIKS: Zdeněk Ležák - Martina Otčenášková, Jail City: Město v zajetí

Článek od: frankie - 06.01.2018

Komiks Jail City: Město v zajetí vypráví o Robertovi, obyčejném klukovi, nepříliš prospívajícím studentovi hradeckého gymnázia, kterému zemřel otec. Aby načerpal nové síly, spolu se svou matkou na měsíc odlétá za strýcem do USA. Cestou z letiště do Altusu, typického zapadákova, se jim stane něco neuvěřitelného. Robert uvidí u kukuřičného pole indiány a při jejich sledování projde on a jeho maminka Liliana bránou času do roku 1874.

Díky této události se komiks trvale rozvíjí a prolíná ve dvou dějových liniích. V první se Robert snaží s matkou opustit zakleté město Jail City. O to zajímavěji působí skutečnost, že místními obyvateli jsou považováni za možné zachránce a ničitele kletby indiánských šamanů. Městečko nikdo není schopen opustit, kukuřičné lány jsou obestřeny tajemstvím a nikdo jimi nepronikne. Aby toho nebylo málo, obyvatelé se musí ještě bránit občasným přepadům indiánů, které i když zastřelí, jejich těla se rozplynou a příště útočí ještě větší silou. V druhé lince se snaží přijít na kloub záhadě zmizení jejich strýc Jerry. Ten naštěstí pochopí, že se nejedná o ojedinělý případ cestování časem – kukuřičná pole v okolí města Altus totiž občas fungují jako Bermudský trojúhelník. Pátrání ho přivede k místní indiánské komunitě, ale navzdory její pomoci vede ke zdárnému výsledku ještě dlouhá cesta.

Kniha je psána jazykem určeným pro teenagery, cílovou skupinu čtenářů. Kluky toužící po dobrodružství i starší milovníky mayovek nadchne. Kresba je solidní, panely přehledně rozvržené. Pokud čtenář očekává, že vše půjde hlavním hrdinům snadno, bude vyveden z omylu. Autor hrdinům hází klacky pod nohy, jak to jen jde. Hlavní hrdina v několika místech knihy promlouvá ke čtenáři a snaží se ho poučit. Sice tyto vsuvky odvádějí pozornost od rozjetého děje, na druhou stranu obohatí o znalosti sedlání koní, revolverů, indiánských válek.

Příjemným bonusem je pak desková hra vycházející z děje komiksu. V ní je úkolem každého hráče sesbírat čtyři části Mapy času a provést rituál.

Kniha Jail City je zajímavou variantou k americké superhrdinské produkci, hovoří pro ni příznivá cena, sympatické westernové téma propojené s cestováním v čase a herní příloha.  

 

JAIL CITY: Město v zajetí
Lěžák, Zdeněk – Otčenášková, Martina
Ilustrace: Kocián, Michal

Nakladatelství: EDIKA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 104
Rozměr: 210 x 297 mm
Provedení: Vázaná s laminovaným potahem
Cena: 399,- Kč

 

Přidat komentář