Rok 2017 odešel. Ať žije rok 2018

Článek od: Martin Stručovský - 01.01.2018

Rok se sedmičkou na konci zmizel před několika sekundami/minutami/hodinami/dny/měsíci (záleží na tom, kdy tenhle text čtete) v nenávratnu. Rozplynul se. Přichází rok 2018. Než ale poodkryjeme jeho pokličku, podívejme se krátce na rok 2017 a řekněme si, jaký byl.

Co se české fantastiky týče, přál hlavně debutovým autorům – na přelomu jara a léta, nakladatelé pálili jednu prvotinu za druhou, až se nám z toho točila hlava… Nakladatelství Argo začalo v novém vydávat Martinovu Píseň ledu a ohně (která vypadá skutečně nádherně). Mezi největší filmové překvapení roku patřila adaptace románu To a Wolverine se konečně dočkal pořádného filmu. Jen škoda, že to bylo několik měsíců před tím, než studio Disney koupilo studio Fox, takže nic nebrání tomu, aby se parta X-Menů někdy v budoucnu mrkla mezi Avengers. Jen Hugh Jackman už u toho nejspíš nebude. Z hlediska filmového průmyslu to bude ale ještě hodně zajímavé. Třeba se rytířů Jedi dočkáme ve Vetřelcích. Anebo naopak. A mezitím vším byl Sarden, aby všechno tohle dění nějakým způsobem reflektoval. Pokud jsem na něco pyšný, pak na to, že Sarden žije. A žije díky partě, která ho obklopuje. Protože jak kdysi řekl můj předchůdce – Sarden není projekt jednoho člověka. A ukazuje se to víc a víc.
Ale dosti ohlížení se.
Rok 2018. Jaký bude?
Předně doufejme, že pro naši zemi nebude tragický. Máme totiž na ty osmičky nějaký pech...
Velkou událostí bude letošní Svět knihy, na němž si pošmáknou hlavně komiksoví fanoušci, hlavním tématem festivalu totiž bude komiks. A třeba si pro nás organizátoři chystají nějakého zajímavého hosta. Velkou filmovou událostí budou noví Avengers a vrací se i Deadpool. O fantasy se pak postará Mlok Scamander a parta kolem Albuse Brumbála. Řada nakladatelů ještě neodkryla svoje plány. Což ale neplatí třeba nakladatelství Crew, které slibuje hodně nabouchaný ročník. Račte se mrknout sami.
A samozřejmě ani letos nepřijdete o anketu Kniha roku Sardenu. Už je tu třetí ročník.

Mnoho štěstí a lásky do roku 2018

Přeje

Martin Stručovský
 

Přidat komentář