FILM: Star Wars: Poslední z Jediů

Článek od: Karolína Poláčková - 21.12.2017

Již čtyřicet let uplynulo od chvíle, kdy Star Wars navždy změnily dějiny kinematografie. Sága se stala legendou a zabydlela se v srdcích tisíců diváků po celém světě. Poté, co se před dvěma lety v rukou J. J. Abramse probudila Síla, se s pokračováním trilogie do daleké galaxie vydává Rian Johnson.

Nové filmy titulované značkou Star Wars to rozhodně nemají jednoduché. Úspěch a obliba původního díla na ně klade značné nároky, stejně jako fanouškovská komunita. Čeká se od nich víc, než že budou jen bavit. Mají důstojně navázat na staré, kultovní epizody, přinést něco nového a zároveň se držet pravidel universa. Na rovinu je nutno říct, že Johnson se tohoto úkolu zhostil s iniciativou, která leckoho nenechá chladným.

Létající žluté titulky zastihují staronové hrdiny tam, kde je sedmá epizoda opustila. Luke Skywalker byl nalezen a Hvězdovrah zničen, přesto První řád není daleko od dosažení svého cíle a zničení zbytků Odporu. Zatímco se Poe Dameron, Leia Organa, Finn a další rebelové snaží odolat útokům generála Huxe, Rey se blíž seznamuje se Sílou a vůdce Snoke spřádá vlastní plány. První díl nové trilogie zanechal spoustu otázek, a jakkoli můžeme bažit po odpovědích, Poslední z Jediů jich mnoho nepřináší. Může to být frustrující, neznamená to ale, že by diváci zůstali ochuzeni o zvraty a překvapení. Těch má scénář v rukávu víc než dost a je radost sledovat, jak na plátně pracují. Johnsonovi se daří hrát na strunu nostalgie vzkříšením starých motivů a zároveň zaskočit méně předvídatelnou cestou, kterou se děj ubírá. Množství menších odboček vytváří ve více než dvouhodinové stopáži několik hluchých míst, odvážné tahy tvůrců ale nudu spolehlivě odhání. Poslední z Jediů dokáže šokovat a probudit emoce. A funguje to.

Na tenký led se nejnovější Star Wars pouští i pojetím reálií celého světa. Několik scén už stačilo vyvolat divoké reakce fanoušků a rozvířit internetové diskuze. Johnson zaexperimentoval, co se Síly týče, zdá se však, že ho provázela. I když se totiž nastavená logika univerza musela lehce otřást v základech, prošlo mu to. Využití Síly, které představil, je sice opravdu něco nového, ale troufám si tvrdit, že do světa Jediů zapadá. Změna také nastala v prostředí, do kterého je příběh zasazen. Většina se ho odehrává přímo ve vesmíru, na palubě lodi spíš než na neokoukaných, roztodivných planetách. V nevelkém časovém rozmezí děje to ale vůbec není na škodu.

Byly nám rovněž představeny nové, vedlejší postavy, které byly sice zdařile načrtnuty, ale naštěstí jim nebylo věnováno víc prostoru, než bylo zapotřebí. Hlavní protagonisté se totiž dočkali hlubšího rozpracování, a to v čele s Benem Solem. Kylo Ren se charakterově konečně vyrýsoval a je skutečně radost to sledovat, stejně jako vývoj navrátilce Luka Skywalkera. O ploché černobílosti  nemůže být v Posledním z Jediů řeč, i když mnohé z postav se nikam neposunuly.

Po technické stránce není ke Star Wars již tradičně co dodat. Vizuál je úžasný, zvlášť si tvůrci vyhráli se závěrečnou bitvou, která ostatně vytvořila image promo materiálu. Některé záběry byly až poetické, a po přičtení hudebního doprovodu geniálního Johna Williamse není divu, že se filmu úspěšně dařilo pracovat s emocemi. Nejhlubší dojetí přesto vzbudily momenty bezprostředně na samotném začátku a konci, a to sice nástup ikonických titulků a posléze věnování celého snímku princezně Carrie Fisher.

Humoru bylo opravdu bohatě – i tam, kde bychom ho nečekali – a stejně tak akce. Poslední z Jediů pobavil, vzbudil emoce, pustil se na dosud neprobádaná území a přinesl mnoho novinek. Johnson zariskoval, mohutně rozvířil vody a spoustu lidí patrně zklamal, ale věděl, co dělá. Jistota jde cítit z celého snímku, který i přes některé neduhy září. Možná je jiný, ale svým předchůdcům rozhodně nedělá ostudu. V přesné dávce přinesl vše, co se od něj čekalo, a teď nezbývá než čekat na to, jak za dva roky J. J. Abrams nejnovější Star Wars trilogii dokončí. Pokud v podobném duchu, budu se těšit.

 

Star Wars: Poslední z Jediů
Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Mark Hamill, Carrie Fisher, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac

 

Přidat komentář