KOMIKS: DCKK 5: Superman - Utajený počátek

Článek od: Marek - 11.10.2017

Páté pokračování série Dcčkového the best of se nám snaží vysvětlit, kdo je to ten supermuž. Utajený počátek se zaobírá jak školními léty, tak i odchodem ze Smallville a prvním setkáním s Metropolis. Bohužel, zhostil se tohoto úkolu poněkud zvláštním způsobem.
Johns totiž  pojímá uvedení do Supermanova universa jako pro šestileté školáčky, kterým je potřeba jasně ukázat, kdo je ten zlý a kdo dobrý, a pak se na to ještě přeptat. V příběhu se objevují všechny základní důležité postavy pro Supermanova dobrodružství, rodiči počínaje, přes první lásku Lanu Lang a redakci Daily Planet a Lexem Luthorem osobně konče.
Kniha si jasně dává za cíl vysvětlit všechno, co člověk potřebuje vědět minimálně do začátku a křiklavě ukazuje hlavní charakterové vlastnosti každého z aktérů, což podbarvuje někdy až přehnaná kresba Garyho Franka. Jednoduché odmítnutí návrhu, jestli by se jistá postava nechtěla hlouběji spřátelit, pak vypadá jako rezolutní zavrhnutí Darwinovy teorie španělskou inkvizicí.
Vyjádření těžkostí superhrdinského života taky docela balancuje na hraně kýče. Zejména bije do očí nesmyslná horlivost o zneškodnění ze strany armády. Její nenávist vůči někomu, kdo právě zachránil nejspíš několik desítek občanů, je přitažená za vlasy.
Rozhodně se nejedná o komiks náročnější povahy, založený na psychologické hře, s temnou kresbou a složitou zápletkou. Bílé předěly a pestrá paleta barev čtení taktéž značně zlehčují a nevytváří tedy hutnou atmosféru, tak typickou například pro Batmanovské příběhy.
Abych ale nebyl jen negativní. Superman: Utajený počátek je vcelku sympatický komiks, který čtenář slupne jako malinu během jedné příjemné čtecí seance, po níž se necítí ani deprimovaně, ani netrpí paranoiou. Naopak, knížku založí do knihovny s pocitem ulehčení, že někdo nad námi vždy drží ochrannou ruku a vše se v dobré obrátí. Zazvonil zvonec a pohádky... znátetodál.

Tradiční fajn retro dodatek je tentokrát o studentských letech Clarka Kenta, během nichž se snažil všemožně skrýt svou druhou identitu a o nesnázích s tím spojených. Mimochodem – tady už vás opravdu napadne, že všichni kromě Supermana jsou slepí a po lobotomii, ale co se dá dělat, nikdo holt není schopný si spojit dvě naprosto stejné tváře. Velice příjemné zakončení knihy, které je sice, jak bylo u starších komiksů zvykem, psáno hloupoučce a jednoduše, aby ho pochopil každý první, je i tak vcelku povedené.

DC KK 5: Superman – Utajený počátek

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank
Vydavatel: Eaglemoss
Série: DC komiksový komplet
Počet stran: 176
Vydání: druhé
Vazba: pevná
Cena: 229 Kč

Přidat komentář