RECENZE: Alan Dean Foster, Vetřelec: Covenant

Článek od: frankie - 16.09.2017

Vetřelec: Covenant – film, který byl očekáván s napětím, zda se zařadí na piedestál svých předchůdců, nebo způsobí rozčarování diváků jako Prometheus, se dočkal knižního zpracování, které vydalo nakladatelsetví Baronet. Autor Alan Dean Foster je u univerza taky známým jménem, již dříve se ujal přepisu prvního filmového Vetřelce. Covenant je jednohubka, která se přečte jedním dechem, dobře, spíš jedním večerem.

Čtenář prožívá osud posádky lodi Covenant, jejímž hlavním nákladem jsou kolonisté plující dálným vesmírem k planetě Origae-6. Při energetické bouři ve vesmíru dojde ale k předčasnému probuzení posádky z hibernace. Ta po vyřešení problému zjistí, že ideální planeta k osídlení z pohledu atmosféry a obyvatelnosti se nachází mnohem blíž. A jelikož se po probouzení z hyperspánku blinká, raději už nikdo nechce letět dál a rozhodnou se prozkoumat planetu bližší. O tom, že to není nejlepší rozhodnutí, netřeba pochybovat. Velký význam pro děj mají androidi, což žádným zásadním překvapením není, jakmile známe chronologické začlenění díla mezi ostatní Vetřelce.

Kniha má šanci čtenáře zaujmout, má dynamický dějový spád. Pravda, je tam trochu více postav, jež jsou na stejné významové úrovni, ale lze se v nich zorientovat. Pokud ovšem čtenář viděl prvně film, vyzná se v postavách posádky mnohem snáze. Vzhledem k počtu hrdinů a rozsahu knihy je problém se s někým více ztotožnit. Ve srovnání s filmem však možnost identifikovat se s hrdiny je díky zaznamenanému vnitřnímu prožívání a zachycení toku myšlenek přece jen větší. A i to může být jeden z důvodů, proč si knihu přečíst.

Též potěší odlišné vnímání androida posádkou na konci knihy, než je ve filmu. Každou snahu okošatit filmový děj lze chápat jako přidanou hodnotu. Tu ovšem tolik nedocení čtenáři, kteří nebyli zároveň i filmovými diváky, přesto román čtenáře zaujme akčním dějem i hlubším zamyšlením. Můžeme být zvědavi, o čem bude Vetřelec: Covenant – Origins - oficiální prequel, jež bude možno spatřit na pultech knihkupectví v únoru 2018.   

 


Vetřelec: Covenant
Foster, Alan Dean
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Počet stran: 302
Rozměr: 120 x 195 mm
Provedení: Vázaná
Cena: 329,- Kč


 

Přidat komentář