KOMIKS: Mike Mignola - John Arcudi, Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo

Článek od: Ivet Křenková - 20.08.2017

Otázky minulosti se s Úřadem paranormálního výzkumu a obrany stále vlečou. Řada je teď pro změnu na kapitánu Daimiovi, z kterého je od incidentu v Bolívii tak trochu zombie.

Hned po tom, co se mu podařilo získat respekt a částečně i důvěru jeho kolegů, přichází zvrat a záhada jeho zázračného vzkříšení doslova ožívá. Paradoxně se tak stává jednou z největších hrozeb týmu, jeho dobře skrývané vnitřní monstrum se přes veškerou snahu dostává na povrch, a vražedným místem se stává přímo základna Úřadu.

Neurčité apokalyptické sny Liz Shermanové tak konečně dostávají jasné obrysy a celý tým Úřadu musí čelit zlu, které se dlouhé měsíce skrývalo přímo v jejich sídle, konkrétně v těle kapitána Daimia. Liz stále neví, komu má věřit, proto se raději uchyluje ke konverzaci s živoucí mumií Panyou. A aby toho na Úřad nebylo málo, snad v nejhorší možný čas se médium Johann Kraus rozhodne, že je načase si trochu užít v jeho novém lidském těle, a opouští Úřad veden touhou po typických lidských kratochvílích, kterých se mu v posledních letech příliš nedostávalo.

Scénáristé Mike Mignola a John Arcudi v osmém pokračování série přicházejí s něčím, co skutečně potřebovala. A to je alespoň částečné vyvrcholení děje. Příběh díky tomuto zvratu dostává na obrátkách a čtenář má konečně pocit, že se děje něco opravdu důležitého, co by mohlo změnit Úřad přímo v jeho základech. Autoři již klasicky sázejí spíše na osobnostní drama, což se jim ale vyplácí. Je tak mnohem snazší se vžít do příběhu a do strastí hlavních postav. Přeskakování dějových linek se v prvních kapitolách příliš nedaří, proto je místy trochu složitější se v komiksu zorientovat. Na posledních stránkách do sebe ale všechno zapadne na milimetr přesně.

Napětí uvnitř temných chodeb základny se pomalu stupňuje a vztahy mezi postavami se nebezpečně lámou. V osmém pokračování dostává opět prostor doktorka Kate, která se dosud nejvíce projevila v šestém Univerzálním stroji. Například dokazuje, že svede být dobrou velitelkou a většina jejích rychlých rozhodnutí se vyplácí. Do vážného děje vkládá špetku humoru již zmíněná dějová linka s Johannem Krausem. Je zábavné sledovat, jak se jinak vážný člen týmu nechává zlákat tělesnými prožitky natolik, že tým na chvíli opouští.

Kresba Guye Davise si nadále udržuje laťku pekelně vysoko. V minulém díle se kreslíř díky rozmanitějšímu příběhu sice předvedl více, ale svou práci odvádí skvěle i ve Vražedném místě. Podařilo se mu přesvědčivě ztvárnit hlavně Daimiova démona. Davis navíc bravurně využívá barvy ke ztvárnění pozemských živlů a své kvality prokazuje i při kresbě pohybu.

Vražedné místo se stává průlomovým dílem celé série. Je jasné, že nic už nebude stejné a Úřad se bude muset rychle vzpamatovat, než přijdou další hrozby, které mimochodem číhají hned za rohem.

 

Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo
Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Comics Centrum
Vazba: vázaná
Rozměry:159 x 239
Počet stran: 144
Rok vydání: 2017
Cena: 499 Kč

Přidat komentář