KOMIKS: Mike Mignola - John Arcudi, Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší

Článek od: Ivet Křenková - 11.08.2017

Abe Sapien si myslí, že mu jeho minulost dá na chvíli pokoj a bude se opět moci věnovat záležitostem Úřadu. Tajemný vzkaz jej ale vyvede z omylu a přivede jej až do indonéské džungle, ve které se ukrývá další hrstka jeho starých známých.
V džungli nalézá tajnou společnost, se kterou byl kdysi spojen. Brzy dochází k závěru, že se jedná o další skupinku fanatiků, která se ze světa snaží udělat lepší místo skrze vyhubení několika milionů lidí. Pokouší se je zastavit, s čímž mu pomáhá živoucí mumie Panya, která se skrze telepatii snaží na správnou cestu navést i osamoceného kapitána Daimia.
Mezitím se v sídle Úřadu paranormálního výzkumu a obrany hrabe v minulosti i Johann Kraus. Ve starých spisech nalézá šokující informace o samotném kapitánovi. Další členku týmu, Liz Shermanovou, nadále mučí tajemný muž, který ji čím dál častěji navštěvuje ve snech a snaží se ji varovat. Ale před čím? To není jasné ani jí samotné.

Zahrada duší opět plynule navazuje na předchozí část, která nese název Univerzální stroj. Do scénáře se pouští známá dvojka – Mike Mignola a John Arcudi. Spolupráce na sérii jim prospívá a přicházejí na zajímavé nápady, které šikovně zaplétají do příběhů Úřadu.
I když se na první pohled může zdát, že se Zahrada duší motá hlavně kolem Abe Sapiena a jeho kostlivců ve skříni, není tomu tak. Čtenář v celém příběhu opět může sledovat bravurní budování postav a pomalé (ale rozhodně ne nudné) odhalování souvislostí. Postavy také dostávají šanci se navzájem lépe poznat, což je umožněno hlavně díky rozdělení děje do dvou rozdílných míst.

Autoři opět sázÍ na tajemno, které je nejsilnější hlavně kolem Liz Shermanové a jejích snů. Ty by mohly sehrát větší roli v dalších pokračováních příběhů Úřadu. Díky promyšlenému přeskakování jednotlivých příběhových linek si komiks stále udržuje čtenářovu pozornost. Mignola a Arcudi dokázali do Zahrady duší vložit i bytosti z naprosto rozdílných světů. S džunglí a tvory, kteří v ní žijí, si neobyčejně vyhráli, proto se setkáváme s různými potvorami z podmořského světa, mumií, či plechovými monstry. Toto zvláštní spojení navzdory všemu funguje skvěle a trochu připomíná typický mišmaš, kterým se vyznačuje komiksová série Goon. Tvůrčí práci autorů trochu přibližuje doslov na konci komiksu, který dovoluje nahlédnout do výběru příběhů pro jednotlivé části.

Různorodost příběhu poskytla obrovský prostor kresbě, kterou si opět vzal na starosti Guy Davis. Komiks čtenáře přivádí na zajímavá a exotická místa. Je vidět, že se Davis opravdu vyřádil, ať už jde o kresbu úryvků z minulosti, bojových scén, nebo úžasných scenérií indonéské přírody a sídla tajemného spolku, které vypadá jako dech beroucí podmořský palác.

Zahrada duší je dalším střípkem do promyšlené skládačky. Pomalu odhaluje příběh a čtenáře donutí hltat vizuální provedení každé stránky. 


Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší
Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Comics Centrum
Vazba: vázaná
Rozměry:159 x 239
Počet stran: 144
Rok vydání: 2017
Cena: 499 Kč
 

Přidat komentář