KOMIKS: DCKK 4: Batman a Syn

Článek od: Marek - 26.07.2017

Druhým příběhem v DC KK se Batman hned dozvídá, že má syna! Vyvalte sudy, oslavujte, tři dny pijte! Nebo ne? Ono by to bylo vše snazší, kdyby matičkou drahého Damiana, spratka jednoho nevychovaného, nebyla dcera největšího světového zločince Ra's Al' Ghula. Mimochodem, nesmrtelný děda je údajně mrtvý, chudák.

Hezky popořádku. I v tomto příběhu se autoři snaží čtenářům předložit složitost Batmanových vztahů kombinovaných s ještě složitějšími vztahy Bruce Waynea, které nejdou úplně vždy skloubit dohromady. Komorník Alfréd Pennyworth se snaží trochu mladého pana Bruce zkulturnit a opepřit jeho pověst světoznámého playboye. Po mnoha cvičeních mluvení bez chrčení a temného tónu v hlase se Bat... totiž Bruce vydá na charitativní akci pro Afriku. Proč se zároveň také jedná o výstavu pop artu s obrovským naloženým dinošem uprostřed síně, bohužel není nikde vysvětleno. Wayne netuší, že je celý objekt sledován a (v té chvíli ještě neznámý) potomek si má díky přenosům na obrazovky v tajné skýši sám najít a vybrat, kdože je jeho taťulda. O samotný doprovod na rodinné setkání se následně již postarají Man-bati. Ano, všichni ty poletuchy milujeme. Po menš/ větší nakládčce chlupáčů se přeci jen Baťouš stává zajatcem a je předveden před Talii Al' Ghul a jejich rozkošného potomka. Bez větších vysvětlení proběhne předání na střídavou péči a hurá pryč. Asi počítala, že si hošani udělají příjemný chlapský víkend na rybách. Bohužel, Damian je neřízená střela vycvičená ligou asasínů a s tak namyšlenou povahou, že by mu nejvíce slušelo pár facek. To, že během prvních dvou dnů pobytu u svého taťky stihne skoro zabít Tima Greysona, Robina, a useknout hlavu druhořadému padouchovi, to by ještě tak nevadilo, ale že se odváží zaútočit i na starouše Alfíka, to je trochu moc!

Naštěstí proběhne několik rodičovských dobře míněných rad a úderů a začíná chápat, jak to vlastně chodí. Jó, na rozmazlená děcka nefunguje nic lépe. Jednoduše by se příběh dal shrnout jako komediální snaha získat si muže svého srdce přes jeho údajného potomka. Nic seriózního, a až na přízračné zjevy jako z Vánoční koledy Charlese Dickense a na chvilkovou mlátičku nadopovaného policisty s podobou "zlého Batmana" vlastně nic nepřipomíná standartní Batmanovské komiksy založené na problému, řešení (krátkém či dlouhém), sem tam nějaké zradě a famóznímu odhalení temných zvrácených myslí padouchů.

Rozhodně musím ocenit dodanou retro kapitolu. Detective comics: Batman a Batgirl č.411 z května 1971 jako první představuje Talii Al' Ghul jakožto nebohou oběť únosu zinscenovaného doktorem Darrkem. Batman je Darrkovi na stopě právě v souvisloti s ligou asasínů a Talii potkává čistě náhodou. Příběh nejde nijak do hloubky, žádná složitá detektivní práce, prostě se hned jde na věc, menší bitka s býkem a romantický závěr. Jsem rád, že si dali záležet na výběru komiksu vysvětlujícího vedlejší postavu a nepoužili díl, byť třeba zajímavější, bez přímé souvislosti s hlavním tahounem.

Mám však určitou výtku k tomuto celému dílu. To, jestli je Batman něčím otcem či není, se řeší náznaky či přímou konfrontací v sešitovkách (vycházejících povětšinou v angličtině) už docela dlouhou dobu. Už BB Art sklidil za vydání knihy Batman and Son od DC Comics kritiku za výcuc osmi příběhů o této problematice, který byl tak hrozně úzký a vlastně nic neříkající nebo nerozvíjející, že si odnášel jen průměrná hodnocení. Ne za vydání špatných komiksů, ale za vydání špatně vybraných dobrých komiksů. Respektive takových, kde se pohybuje postava, která může být synem Bruce Waynea stejně dobře jako nemusí a buď řeší jejich osobní problémy se vztahem jednoho k druhému, nebo spolu mlátí padouchy a ten menší se snaží toho většího přesvědčit o své dokonalosti. No a tady máme jen jeden jediný výcuc, který vlastně vůbec nic neznamená. Žádné extra důležité postavy, žádné velké zvraty. Navíc ani v dalších dílech nepokračuje příběh s policisty, který se vcelku slibně rozbíhá právě ke konci tohoto dílu. Čili mi uniká vydání Batman a Syn v sérii zahrnující to nejdůležitější.

Knihu mohu doporučit k přečtení, jen si myslím, že svůj prostor mohla přenechat významějším či zajímavějším komiksům, protože ač je svým podáním originální a zvláštní, není nijak důležitá, protože se z ní ani nový, ale snad ani pokročilejší čtenář Batmana nic moc nedozví.

 

DC KK 4: Batman a Syn

Scénář: Grant Morrison, Dennis O'Neil
Kresba: Andy Kubert, Bob Brown, Dick Giordano
Vydavatel: Eaglemoss
Série: DC komiksový komplet
Počet stran: 176
Vydání: druhé
Vazba: pevná
Cena: 229 Kč

Přidat komentář