RECENZE: Aliette de Bodardová, Řád zlomených křídel

Článek od: Monika Hrňová - 25.07.2017

Ocitáme se v Paříži, která jen málo připomína kdysi tak náderné a oslnivé město. Ztěžka se vzpamatovává z Velké války řádů a ty, které to přežily, tančí na vratkých ruinách a bojují o holé přežití. Členové řádů jsou převážně Padlí andělé, které nebeský otec svrhnul z Města, odebral jim křídla i vzpomínky a jediné, co jim zůstalo, je magie. Právě ta je příčinou jejich sdružování, neboť jen tak se dokáží chránit před obyčejnými smrtelníky, kteří by za kus těla Padlého dali cokoli.

Jedním z nejmocnějších řádů je Stříbrostín, založený prvním Padlým andělem Jitřencem, který před dvaceti lety za záhadných okolností zmizel. Děj se začne zamotávat v momentě, kdy se do Stříbrostínu dostává Isabelle, právě svržená z nebes, a Philippe, záhadný a nevyzpytatelný muž, jehož životní etapa začala dávno před vznikem řádů. Philippe totiž probudí kletbu, která se začíná šířít řádem, a která jako temnota pohltí vše, co potká a nese s sebou zkázu a smrt. Po několika záhadných úmrtích se do hry vloží ostatní řády s cílem krizi v Stříbrostínu využít a Jitřencův odkaz zničit.

Řád zlomených křídel je prvním dílem série s názvem Dominium Padlých andělů. Román vyniká pečlivě vybudovanou atmosférou, kde hlavní roli hraje beznaděj, zoufalství a touha získat moc za každou cenu. K tomu přispívá i tajemná kletba, která obchází řád, nedá se identifikovat, pojmenovat, vidět ani cítit. Nikdo neví, kdy udeří a zanechává po sobě mrtvé. Děs a hrůza hýbe všemi a autorka tak snadno udržuje čtenáře v napětí.
Postavy jsou poměrně výrazné a charakterově dobře vykreslené. Selene, nynější představená Stříbrostínu, jde ve stopách svého učitele Jitřence - muže, jehož moc, sláva a odhodlání psaly legendy. Je si vědoma toho, že Jitřenci nesahá ani po kotníky, ale i přesto bojuje a nevzdává se. Isabelle, mladá Padlá, v jejíž osobě se podivně míchá naivita s moudrostí věků. Madeleine, slabošská alchymistka, bojující se závislostí na andělské esenci. A pak je tu poněkud nejednoznačný Philippe. Vyhořelý životem a se strachem živit v sobě i ten sebenepatrnější zlomek naděje na šťastný konec.

Philippova postava je inspirovaná Dálným východem – ať už se jedná o jeho schopnosti pracovat s energií čchi nebo různé vietnamské mytologické postavy (draci, duchové, Nefritový císař apod.), které jsou díky němu zakomponovány do příběhu. Alliete de Bodardová má totiž francouzsko-vietnamské kořeny a znalosti obou kultur zdárně využila. Míchání motivu Padlých andělů vycházejícího z křesťanské nauky a východních mystik působí na první pohled zvláštně a nesourodě. Ale na druhou stranu se tak autorce podařilo pojmout profláklé andělské téma docela neotřelým způsobem a dává dostatečný prostor pro různorodost kouzel a čtenářovu představivost.

I když se koncept jednotlivých řádů nedá považovat za bůhvíjak originální, výsledný děj je působivý. Mocenské hrátky, intriky, pomsta a vůdci, kteří dokáží hrozbu zaobalit do přání příjemného dne a za okázalostí obykle skrývají chladnou, kalkulující mysl. To vše v temných kulisách zdevastované Paříže, kde slabí a bezcenní nemají šanci přežít. Například scéna bitvy Padlých ve zchátralém chrámu Notre-Dame je dokonalá.

Řád zlomených křídel je temný příběh na pomezí thrilleru, na první díl poměrně komplexní, s vyzrálými postavami a příjemně komplikovanou a napínavou zápletkou.

Řád zlomených křídel
Alette de Bodardová

Série: Dominium Padlých andělů I
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Obálka: Alena Gratiasová
Počet stran: 424
Cena: 329 Kč

Přidat komentář