KOMIKS: Mike Carey, Peter Gross, Mezi řádky 4: Leviatan

Článek od: Tereza Kadečková - 20.06.2017

Tommy následuje stopu, kterou mu zanechal jeho otec. Ta ho zavede do domu Muzea Hermana Melvilla. Lov na příběhovou velrybu začíná.

Tommy vchází do příběhu Moby Dick, zatímco Lizzie a Rick se snaží vyřešit Rickův problém s upířím kousnutím a taky fakt, že zatímco Tommy je ztracený mezi řádky, lidé tam venku se ho stále snaží najít.
Cesta za bílou velrybou a odpověďmi o tom, kým Tommy je, ale není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Tommy je zaseknutý v Moby Dickovi a neví, jak z něj ven. Kapitán lodi je navíc až příliš podobný jeho otci. Tommy musí použít své obsáhlé znalosti o knihách, aby se z téhle patálie vylízal.

Mezi řádky 4: Leviatan nás zavede ještě hlouběji do příběhů. Tommy tentokrát cestuje několika z nich a snaží se pochopit jejich podstatu a to, jak jsou provázané. To je část Mezi řádky, ze které může jít čtenáři trochu hlava kolem. Mike Carey se nebojí čtení ztížit a udělat z něj přemýšlivou záležitost. Teď už skutečně čte mezi řádky a to ne jedné knihy, ale rovnou všech. Do toho všeho zamotává své postavy, a jak pomalu chápou oni, chápe i čtenář. Ještě to ale bude běh na dlouhou trať, než se všechny informace odhalí a rozmotají.
Co se postav týče, Lizzie a Tommy si k sobě našli cestu a musím ocenit Rickovu pravdomluvnost. Koneckonců postav, které schovávají své tajemství do poslední možné chvíle, máme v příbězích až moc. Trio tak pořád dobře funguje, i když už nedělá takové vývojové skoky jako třeba v minulém díle. Teď už je vše o důvěře.

Kresba Petera Grosse se pořád drží na dobré úrovni. Ničím výrazně neoslní, ale třeba pohledy na potemnělý a šumící oceán jsou moc pěkná podívaná. Zato obálky konkrétních sešitů jsou vždycky velice povedené a patří mezi to, co byste si nebáli pověsit v obýváku na stěnu.

Mezi řádky 4: Leviatan se noří do vysvětlování. Nezapomíná na napínavý děj, ale hlavní linie se nám snaží říct, jak příběhy fungují. S každou stránkou čekáme, kam se Tommy dostane tentokrát a jak vyřeší problémy, do kterých se mu povedlo dostat. Leviatan nepřichází s žádnou inovativní formou, jako třeba Když zaklepe mrtvý, ale i tak dělá celé sérii čest a můžeme se těšit na další díl.

Hodnocení: 85%

 

Mezi řádky 4: Leviatan

Scénář: Mike Carey

Kresba: Peter Gross

Nakladatelství: Crew

Vazba: Paperback

Počet stran: 144

Rozměry: 167 x 258 mm

Rok vydání: 2017

Cena: 399 Kč

Přidat komentář