KOMIKS: Simpsonovi: Vyrážejí na cestu

Článek od: Marek - 21.04.2017

… a ačkoliv farmářský cover nemá s příběhy samotnými žádnou přímou souvislost, opět se jedná o 144 plně barevných stran natlačených oblíbeným humorem pro mladší čtenáře, ale i tím pikantnějším, který pochopí až starší cílovka.
Tento svazek považuji za jeden z nejlepších, jaké kdy v Česku vyšly. Hned první příběh, na nějž narazíte, je naprosto famózní Rodinný cirkus Simpsonovi, který si dělá elegantním způsobem legraci z marketingových oddělení televizních a reklamních společností. Simpsonovic rodina je považována za etalon vkusu amerického občana. Jistě si každý domyslí, co to vyvolá, když dojde k rozšíření tohoto názoru mezi „elitami“ reklamního oboru. Suchý humor a zveličení paradoxu módních trendů musí člověku vykouzlit úsměv na tváři. Navíc se čtenář i dozví, proč vlastně Simpsonovi vůbec nemění šatník.Vážně ho nemění?

Musím zmínit i hereckou dráhu dědy Simpsona. Kdo si myslí, že si užíval leháro a jenom si párkrát odskočil dát po lebeni Hitlerovým náckům, ten se šeredně plete. Svá moudra rozhodně netají, a když u svého vnuka zaregistruje zcela nový pocit – hrdost – rozhodne se své dovednosti oprášit a naučit Barta, jak se válí po jeho.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Ve Vyrážejí na cestu hraje tentokrát důležitou roli i školník Willie. Je super, že se autoři rozhodli více rozvést i tuto postavu, ke které od dočtení pociťuji mnohem větší sympatie než kdykoliv dříve. Život ve stínu staršího bratra, který má v každém ohledu nad vámi je určitě osina v... Přesně tam. Grandiózní vtípky na téma dialekty dalších anglicky mluvících zemí na člověka působí odlehčeně a zlehka popichují nacionálněji smýšlející občany, přičemž díky podařenému překladu se dá tohle pošťuchování snadno zaměnit například s vtípky na Čechy vs Moravany.                                                                                                                                                          

Variací na stokrát provařené téma "važ si toho co máš" je příběh Líza uprostřed. Slyšeli jste už někdy o syndromu prostředního dítěte? Jestli ano, +1 bludišťák pro vás, pokud ne, doktor Dlaha vám to rád vysvětlí. Takovýmto postižením údajně trpí i Líza a navíc, když to řekne psychoanalyzér ukradený z Vočkovy putyky, tak to musí být přeci pravda! Něco takového nemůže Homer dopustit. První nezdařený pokus okamžitě zvýšit počet svých potomků (jež se odehraje v autě během noční cesty z nemocnice) ho neodradí a přijetí Nelsona do rodiny se mu zdá jako nejlepší možné řešení číslo dva.Tedy jen do chvíle, než začne nový "potomek" být schopnější a oblíbenější, než on sám.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Simpsonovi: Vyrážejí na cestu je dalším povedeným komiksem, u kterého se nepřestanete, no, když ne úplně smát na celé kolo, tak minimálně konstantně potutelně usmívat v duchu sami pro sebe. Cizí hloupost, jeli pouze na papíře, dokáže člověka uvést do stavu blažené pohody a cizí neštěstí dvojnásob. Zejména, když jsou oba prvky prokládány kořením humoru a trefných vtípků na jakékoliv potřebné téma, což Simpsonovi rozhodně jsou.
Za sebe hodnotím 8,5 body z 10.

Simpsonovi: Vyrážejí na cestu

Nakladatel: Crew
Překlad: Petr Putna
Obálka: Matt Groening a spol.
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Rozměr: 168 x 257
Provedení­: paperback
Cena: 299 Kč

 

 

Přidat komentář