KOMIKS: Bublifuk 5: Na zdar robotům

Článek od: Tereza Kadečková - 06.04.2017

Pátý díl Bublifuku Na zdar robotům přináší nejen známé tváře, ale i pár novinek.

V pořadí už pátý Bublifuk s podnázvem Na zdar robotům pozměnil svoji sestavu. Chlupa a Principála Piškotu nahradily nové příběhy, a to Vynálezce Alva a Agenti Tajné dvojky. Oboje jsou krátké jednohubky na jednu až dvě strany a nahrazují vyřazené příběhy se vší grácií. Alva baví svým vynálezem automatického nákupního vozíků a Agenti Tajné dvojky za pomoci čtenářů řeší případ ukradeného snowboardu.
Ostatní komiksy jsou už staří známí. Někteří opět s lepšími a někteří se slabšími příběhy, ale celkově je Na zdar robotům ve své nové podobě velice dobré počtení. Fernando a Stella jsou tentokrát pořádně napínaví, protože musí svým vynálezem zachránit děti na zhrouceném mostě. Zahájení Bublifuku 5 je tedy v dobrých rukou a na malé vynálezce se určitě mladší čtenáři můžou těšit.
Zelený vlk na druhou stranu opět pokulhával. Už se u něj stává zvykem, že některé jeho díly jsou slabé, některé jsou lepší, v pátém Bublifuku ale přichází rozuzlení celé zápletky kolem vlkovy barvy a nedopadá na úrodnou půdu. Vlk se setkává se smrťákem, který si přišel pro krále a královnu. Ti jsou ale jediní, kdo může vlkovi vrátit barvu. Abych pravdu řekla, kromě základní premisy – smrťák něco provede – vlk se to snaží napravit – všechno dobře dopadne – jsem nepochopila, o co se v díle jednalo. Situace se zvláštně balily jedna na druhou, až dospěly ke konci, který ještě všechno podtrhnul odstavcem s dlouhým moudrem. Zelený vlk je za mě tentokrát nejslabším kouskem komiksu.

Roboti Píp & Půp se dobře doplňují s Hilfrédem Hubertem Babočkou. Oba příběhy se tentokrát nesou v duchu detektivním. Roboti pátrají po tom, kdo ukradl Zákony robotiky, Hilfréd zase zkoumá, jak se jeho sokovi daří předbíhat ho ve všech cestovních prvenstvích. Oba příběhy se dobře čtou a opět musím pochválit Pípa & Půpa, kteří mě přesvědčují o tom, že nejsou takový chaos, jako se vždy na první pohled zdají. Mají hlavu a patu a jejich slovní hříčky děti pobaví.

Tři mušketýři Petra Kopla jsou opět sázka na jistotu ať už kresbou, nebo příběhem. Pátá kapitola sice není tak humorná jako ta předchozí, ale příběh se zase o kus posouvá a pořád se skvěle čte. Bublifuk 5 zakončují Piráti na suchu. Ti si tentokrát zkracují chvíli hraním šachů, a jak víme, hry a piráti nejdou dohromady, takže jsou za chvilku v sobě. Na krátkém úseku dvou stran sice působí spor trochu nuceně, ale otravný uřvaný papoušek je úspěch pro pobavení nejmladších.
Bublifuk 5 Na zdar robotům udělal změnou sestavy dobrý krok. Většina příběhů v něm je teď zajímavých a srozumitelných. Bublifuk tak stále zůstává povinnost pro všechny mladé fanoušky komiksu.

 

Bublifuk 5: Na zdar robotům

Sestavila: Klára Smolíková

Nakladatelství: Triton

Vazba: Sešit

Počet stran: 36

Rozměry: 170 x 240 mm

Rok vydání: 2017

Cena: 55 Kč

 

Přidat komentář