KOMIKS: Mike Mignola - John Arcudi, Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj

Článek od: Ivet Křenková - 30.03.2017

Doktorka Kate Corriganová odjíždí na francouzský venkov, aby získala starověkou knihu, která by dokázala probudit Rogera znovu k životu.

Dostává se do obrovského starožitnictví, v němž naráží na spousty starobylých knih a bájných předmětů. Vidina toho, že vytouženou knihu získá bez větších potíží, se za chvíli rozplývá v mlze a doktorka je uvězněná na podivném místě s ještě podivnějším člověkem. Mezitím se v sídle Úřadu paranormálního výzkumu a obrany kapitán Daimio konečně svěřuje s tajemným příběhem o vlastním zmrtvýchvstání. Liz, Johann a Abe se do vyprávění zapojují s vlastními historkami.

Šestého pokračování série z Hellboyova světa bez Hellboye se klasicky ujali scénáristé Mike Mignola a John Arcudi. Jak sám Mignola uvedl v doslovu, měl to být právě Hellboy, kdo poprvé vkročí do záhadného starožitnictví. Tento příběh ale schovával v šuplíku tak dlouho, až nakonec nalezl své uplatnění v Ú.P.V.O.

Tempo příběhu tentokrát malinko pokulhává za předchozími rozjetými díly, není to ale vůbec na škodu. Čtenář dostává mnohem více prostoru k dalšímu poznávání celého týmu. Zatímco doktorka Corriganová a profesor Devon pátrají po knize, zbytek řeší rány z minulosti. Skrze krátká vyprávění o zvláštních příhodách členů Úřadu je možné nahlédnout do jejich trpké minulosti a ztotožnit se s jejich nelehkými osudy. Abeho příběh dokonce do komiksu přináší již zmiňovaného Hellboye, který se objevuje na několika panelech.

Prolínání dvou dějových linek a šikovné zakomponování dalších dílčích osudů postav způsobuje, že se čtenář opravdu nenudí. Milovníky klasické akce ale uspokojí až pátá kapitola. Každopádně odtajnění okolností kapitánovy údajné smrti také přináší své ovoce. Opět je znát napětí mezi Liz Shermanovou a kapitánem Daimiem, které s sebou přináší několik sarkastických vtipů a hlášek.

Kresbu Guye Davise není třeba dlouze představovat. Ještě se totiž nestalo, že by kreslíř v této sérii něco pokazil. Styl není tolik abstraktní jako v Černém plamenu, odpovídá ale charakteru příběhu. Jako vždy se Davis vyřádil při ztvárnění různých monster a podivných bytostí, s kterými se Úřad střetává skoro denně.

Závěr komiksu v sobě ukrývá velmi silné momenty, jimiž končí jeden z hlavních problémů, kterým se tým v komiksu zabýval. Tvůrci si tak v Univerzálním stroji dokázali připravit půdu pro další dění a navodit čtenáři až nepříjemný klid před bouří.

 

Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi

Kresba: Guy Davis

Překlad: Jan Kantůrek

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry:159 x 239

Počet stran: 144

Rok vydání: 2016

Cena: 499 Kč

Přidat komentář