KOMIKS: Scott Snyder - Greg Capullo, Batman 6: Hřbitovní směna

Článek od: Marek - 27.01.2017

Crew nám v listopadu přineslo již šestý díl ze série knih The new 52.

Hřbitovní směnu otevírá krátký pre-sequel k Roku nula, v němž Batman infiltruje Red Hoodův gang. Na hrdinovi je vidět ještě jistá nezkušenost, zároveň však i chuť bojovat. To tvoří hezký kontrast s okamžitým vpádem do přítomnosti, kdy je již po mnoha letech boje se zločinem otrkaný, zato ale nejistý, zmatený a ukvapený, díky čemuž dělá i začátečnické chyby. Může za to deprese ze ztráty potomka. Ač o tom ví jen malý okruh lidí, všichni si začnou všímat, že s Batmanem není něco v pořádku. Největší obavy má Harper, se kterou jsme se mohli potkat již v předchozích dílech od Scotta Snydera. Oproti jejím dřívějším, čistě záškodnickým, akcím, se nyní vrhá přímo na bojiště, kde se snaží nahradit Robina, což Batman v období smutku přijímá jen s odporem. Moc to k sobě nesedí. Chudá Harper sežene peníze na výrobu přesně padnoucího obleku, natrénuje chvaty a jde zachraňovat ochránce ulic.      

Ve Hřbitovní směně se na scénu vrací Clayface. A je to bohužel dost nešťastný návrat. V recenzi na komiks Temný rytíř 4 – Proměny jsem zmiňoval, že jde o něco jako Clayfaceův origin. Vzhledem k povaze příběhů je to vlastně pravda. Clayface je přeci jen hromotluk, který chtěl obdiv, až se zamotal do pěkné lapálie s podsvětím. Vždy hrál až druhé housle, žádný mozek. Ve Hřbitovní směně se však chová jako rozený myslitel. Což se neslučuje s jeho pojetím. 

Co se týče samotného provedení - kresby střídají bíle a černé předěly, což je fajn, protože na čtenáře ani moc nepadají, ale zároveň dodávají temným atmosférám potřebné… temno? Jinak to říct nejde. Co je na Hřbitovní směně však opět naprosto parádní, je kresba. Pro mě jsou tahony milovaný styly Dannyho Mikiho, Jonathana Glapiona a Sandry Hopeové. Skvělou práci odvedli i ostatní kreslíři, ale pro styl kresby těchto tří mám největší slabost. Vyobrazení postav, prostředí je v jejich podání dokonalé.                                             
Pokud nečtete všechny komiksy nové dvaapadesátky, pak vám nejspíš uniklo, že Damian Wayne byl zabit. Došlo k tomu v osmém díle série Batman – incorporated během souboje s Hereticem. Není zrovna nejšťastnější dávat do uceleného vydání příběhy z dějové linky až po této události, protože to narušuje požitek z četby.  Příběhy samy o sobě nejsou špatné, ale dohromady moc nedávají smysl. 

Hodnocení: 6 bodů z 10.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Batman 6: Hřbitovní směna
Scott Snyder - Greg Capullo
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálky: Greg Capullo
Redakce: Boris Hokr
Rok vydání: 2016
Počet stran: 224
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 599 Kč

 

                                                                                                                                                            

Přidat komentář