KOMIKS: Bublifuk 4: Stoupáme vzhůru

Článek od: Tereza Kadečková - 29.11.2016

Komiks pro kluky a holky má už čtvrtý díl s podnázvem Stoupáme vzhůru.

V pořadí už čtvrtý Bublifuk nám přináší staré dobré tváře. Fernando a Stella se tentokrát účastní závodů loděk a nejsou zrovna úspěšní. Když se objeví soutěž nápadů, rozhodnou se postavit kolesovou loďku. Jako obvykle jde o výborné zahájení sešitu, a příběh je tentokrát místy dokonce i napínavý.

Následují Piráti na suchu, kteří jsou opět trochu slabším článkem. Jejich čtvrtý díl má jen dvě stránky, kde se piráti pokouší najít na opuštěném ostrově vodu. Pirátům na suchu by prospěly trochu širší zápletky, protože jejich příběh je rozsekaný do malinkých kousků v rámci všech dílů Bublifuku a čtenář se v něm pak snadno ztratí.

Roboti Píp & Půp tentokrát prochází vojenským cvičením. S Pípem & Půpem je ten problém, že se v něm příliš mluví. Děj se Martinu Šinkovskému povedlo už srovnat natolik, aby byl srozumitelný, ale roboti se ohání často spoustou výrazů, které budou dávat mladším čtenářům zabrat. Jsou tak trochu náročné čtení, ale zábavné.

Pokračujeme Zeleným vlkem, který je tentokrát plný akce, protože se Zlatý král a Stříbrná královna pustí do pořádné roztržky. Vlk se svým mimozemským parťákem větší část dílu čekají, až se královský spor vyřeší, než jim konečně dojde trpělivost a zasáhnou. Některé momentky v Zeleném vlkovi jsou velmi úsměvné, obzvlášť pak bojující královská dvojce, ale celý díl je jen zbytečně protahuje hlavní děj. Dospělý čtenář si tak říká, kdy už se konečně hneme z místa. Na druhou stranu věřím, že zrovna tenhle díl děti nesmírně pobaví právě kvůli humorně vystupňovanému souboji.

U akce zůstaneme, protože na řadu přichází Tři mušketýři. D’Artagnan se má utkat se třemi mušketýry, avšak jejich souboj je přerušen gardisty. Většinu dílu tak tvoří jedna velká rvačka obohacená o hlášky a situační humor. Tři mušketýři jsou vedle Fernanda a Stelly Hilfréda Huberta Babočky jedním z komiksů, na které se v Bublifuku vždycky těším nejvíc.

Ačkoli Hilfréd Hubert Babočka je v Bublifuku 4 trochu slabší. Tentokrát vypráví o tom, jak na Zemi přilétli mimozemšťané. Inspirace Válkou světů je jasně vidět, i když končí úplně jinak, než řečená předloha. Po Hilfrédovi nastupují Trampoty principála Piškoty, kde do cirkusu dovezou zahnuté zrcadlo. Upřímně jsem měla tenhle díl problém pochopit, hlavně kvůli nejasné kresbě a chaotickému umístění panelů.

Bublifuk 4 je stále velmi dobrým čtením pro děti i dospělé. Co se nemusí líbit jedné skupině, bude se líbit druhé. Různorodá směs autorů nám přináší dobré i slabší kousky, ale ve finále pozitiva převažují a Bublifuk se může chlubit tím, že mladé čtenáře zabaví.

 

Bublifuk 4: Stoupáme vzhůru

Sestavila: Klára Smolíková

Scénář: Ondřej Buchal, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský

Kresba: Bára Buchalová, Katka Čupová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Formát: Časopis

Nakladatelství: Triton

Rozměry: 168 x 240 mm

Počet stran: 36

Rok vydání: 2016

Cena: 55 Kč

Přidat komentář