FILM: Fantastická zvířata a kde je najít

Článek od: Martin Stručovský - 17.11.2016

Jak dopadl druhý letošní návrat do světa J. K. Rowlingové?

Když před pěti lety Harry Potter porazil Voldemorta, jen málokdo by si myslel, že se do světa J. K. Rowlingové, který nás tolik fascinoval, ještě někdy podíváme. Vypadalo to tehdy na konec jedné dlouholeté éry. Jenže svět filmu je nevyzpytatelný jako máloco. A tak se po pěti letech kouzelníci vrací na stříbrné plátno.

Místo starého známého tria ale přichází Mlok Scamander a nová, respektive stará etapa kouzelnického světa. Fantastická zvířata se totiž vrací do minulosti, do třicátých let dvacátého století. A aby to bylo o něco zajímavější a oproti sérii s Harrym také rozdílnější, příběh se přesouvá z Anglie do Spojených států amerických. Ovšem je nutné upozornit, že atmosféra amerického kouzelnického světa (umocněná hudbou Jamese N. Howarda) funguje naprosto perfektně a člověk má pocit, že se vrací domů, a určitě vás potěší drobná propojení s původní sérií. Na druhé straně film v tomhle ohledu tak trochu počítá s tím, že máte Pottera nakoukaného a nečeká vás vyjevený hrdina, kterého fascinuje každé prskání hůlkou. Na rozdíl od Harryho je Mlok v kouzlech zběhlý a jeho hlavním zájmem je zkoumání magických tvorů. Což se pokazí v okamžiku, kdy se mu zvířata rozutečou a on je musí pochytat dřív, než se provalí existence kouzelnického světa.

Fantastická zvířata a kde je najít nejsou epickou fantasy o záchraně světa ve stylu posledních potterovek. Naopak svou skoro až pohádkovou a laskavou tváří mají blíž ke Kameni mudrců a Tajemné komnatě. Zdatně balancují na hraně mezi rodinným filmem (plným pohádkovosti a vtipu) a temnější fantasy, která je posílena nebezpečím, s nímž vás seznámí v úvodu novinové titulky (podobného fígle už ostatně navrátivší se režisér David Yates použil u Prince dvojí krve).

Největším problémem filmu je pak absence výrazného záporáka (někdo z ranku Malfoye nebo Umbridgové), nedostatečná vytěžená linie s mudly a některé nedovysvětlené záležitosti. Na druhé straně není všem dnům konec a výše uvedené se může otočit a atmosféra potemnět. Pokud všechno půjde dobře, dočkáme se ještě dalších čtyř filmů, které načrtnuté linky dotáhnou do finále. 

Pokud se na Fantastická zvířata teprve chystáte, nečekejte dalšího Harryho. Tohle prostě není Harry. Je to hlavně návrat do světa, kde se pohybují zatraceně sympatické postavy (Porpentina Golstein rulez!),  panáka vám nalévají skřeti, bourá se město, odhalují se tajemství a kouzelníci bojují na hůlky. Mlok si možná vaše srdce hned nezíská, ale věřte mi, že se mu to povede – především ve druhé polovině, kdy tvůrci odkryjí některá z jeho tajemství  a stane se nefalšovaným hrdinou, který s hrdostí dokráčí až k dojemnému finále. 

PS: Mám pocit, že kufry už nebudou nikdy jako dřív.

Hodnocení: 70%

Fantastická zvířata a kde je najít 

Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowlingová
Hudba: James N. Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Katherine Waterson
Stopáž: 133 minut
V českých a slovenských kinech od 17.11. 2016
 

Přidat komentář