RECENZE: Mike Tucker, Doctor Who: Roj hrůzy

Článek od: Tereza Kadečková - 06.10.2016

V malé vesničce na britském venkově se děje něco podivného. Hmyz tu s nějakého důvodu vyrostl do obřích rozměrů a teď terorizuje svoje okolí. Není tedy divu, že se tu objeví i Doktor, aby zachránil den.

Doktor a Clara přistávají právě včas, kdy se hmyzí problém začne vymykat kontrole. Jedním mrtvým člověkem zabaleným v pavučině to začíná, invazí hmyzího roje to končí. Doktor pomalu přichází na to, že celý problém nebude tak jednoduché vyřešit, jak se zdá. Za rojem hrůzy stojí dost možná biologická laboratoř, mimozemšťané a událost, co se stala za druhé světové války.

Roji hrůzy by se měl vyhnout každý hmyzofobik. Nejenom, že je všech možných druhů hmyzu plná kniha, ale taky dosahují neuvěřitelných rozměrů. Když začnou první útoky, mají až hororový nádech a Mike Tucker je umí popsat naturálně a s dostatečným napětím. Potom přichází na scénu Doktor a začíná typická detektivní činnost spojená s utíkáním.

Roj hrůzy si stojí mezi knihami Doctora Who, které u nás zatím vyšly, docela dobře. Spoléhá na hororovou atmosféru, plně využívá potenciál starých legend, mimozemských technologií a cestování časem. Má všechno, co byste od knihy Doctora Who čekali – nejde o žádný zázrak, ale jedná se o pěknou jednohubku bez dějových děr.

I když je Roj hrůzy čtivý a ve finále všechno dává smysl, stihl se taky dopustit i přešlapu. Mike Tucker po celou knihu děj kočíroval vcelku dobře, aby ve finále všechno vyřešil náhodou. Náhoda by nebyla taková problém, jenomže Mike Tucker ji čtenářům představil jako fakt, proti kterému nezazněla mezi postavami jediná námitka.

Co se samotných postav týče, mají stejný problém, jako se objevuje v poslední době i v seriálu – nenaráží na příliš velký odpor a nemáte důvod se o ně bát. Doktor všechno řeší bleskově, má jasné plány, a kdybyste na to náhodou zapomněli, tak k smrti nenávidí armádu. Clara tentokrát nefunguje jako všeználek, ale jako dáma v nesnázích, která sice první půlku knihy jedná na vlastní pěst, ale na konci opět funguje jen jako páka na Doktora a nic víc. Přidává se k nim ještě pár postav jako místní konstábl a veterinářka, ale ti jsou tu většinou pro to, aby měli Doktor a Clara na koho mluvit a vysvětlovat jim, co se děje.

Roj hrůzy má své mouchy, ale všehovšudy se jedná o další čtivou epizodku Doctora Who, u které vám občas přeběhne mráz po zádech. Mezi knihami Doctora Who, které u nás zatím vyšli, patří k těm lepším, ale dech nikomu nevyrazí. Můžete si ale být jistí, že komáry budete po přečtení nenávidět víc, než doteď.

Hodnocení: 75%

Doctor Who: Roj hrůzy

Autor: Mike Tucker

Nakladatelství: Jota

Počet stran: 232

Vazba: Vázaná

Rozměry: 135 x 205 mm

Cena: 278 Kč (179 Kč e-kniha)

Přidat komentář