Hra: Zima mrtvých: Cesty osudu

Článek od: frankie - 29.09.2016

Desková hra Zima mrtvých: Cesty osudu zavádí hráče do postapokalyptického světa terorizovaného oživlými mrtvolami. Kdo očekává klasickou kooperativní hru všichni proti zombíkům, je na omylu. Celá kolonie má sice jeden hlavní cíl, na jehož splnění by se měli podílet všichni, patřičným osvěžením je ale tajný úkol pro každého hráče. Vítězem se za předpokladu přežití kolonie tudíž stanou pouze ti, kterým se podaří splnit osobní tajný úkol. Je tedy jasné, že občas někdo proto bude hrát proti blahu celé kolonie. Pokud hráč má splnit zrádcovský tajný úkol, vítězí pouze tehdy, když při splnění úkolu kolonie celá padne. 

Hra skvěle zaujme pouhým pohledem na krabici. Příjemné očekávání je splněno i po jejím otevření. Ponurá atmosféra usnadňující prožitek při hře, je maximalizována grafickým provedením. Herní karty mají na okrajích patřičné krvavé fleky. Figurky lidí i oživlých mrtvých jsou kartonové, oboustranné a hezky viditelné na plastových podstavcích. Každá postavička člověka je originální, bohužel postavičky zombií jsou pouze ve třech různých provedeních. Ke správnému zážitku ze hry také pomohou doprovodné texty.

Samotná pravidla tvoří dvacetistránkovou brožuru, k nastudování není třeba celá, část tvoří totiž doprovodné texty. Pravidla pro zcela nezkušené hráče nejsou nejjednodušší. Orientaci v množství druhů karet by usnadnilo v pravidlech vyobrazení jejich rubových stran. Množství pytlíčků na různorodý herní materiál je dostačující a je vhodné si ve hře udržovat pořádek hned od začátku. Vždyť počet karet je celkem na tři sta. Doporučený věk od 13 let je odpovídající. Pro partii se nabízí výběr z deseti scénářů, které se odlišují herní dobou od 60 do 120 minut. Každý scénář lze pak zahrát ve ztížené variantě, kde se zrádce již nevyskytuje.

Po vyběru scénáře je možné přečíst motivační příběh, který hráče vtáhne do atmosféry nebezpečí a ohrožení. Každý hráč na začátku vede skupinku přeživších, důležité u nich je číslo hierarchie, neboli vliv, který zaujímají v kolonii. Další hodnoty postav udávají schopnost bojovat, nalézat vhodné předměty. Postavy mají také své zvláštní schopnosti.

Větší aktivitu pro ostatní, kteří pouze nechtějí sledovat, co vymyslí spoluhráč, nabízí karty osudu. Soused po pravici si vezme vždy na začátku tahu novou kartu osudu a dává pozor, zda hráč naplní podmínky pro její uplatnění. Samotná hra se skládá podle vybraného scénáře z předem stanoveného počtu kol. Každé kolo se skládá z fáze tahů hráče a z fáze kolonie.  Ve fázi hráčů má každý k dispozici několik kostek (vždy o jednu víc než je postav ve skupině). Výsledné hody jsou důležité pro útok, prohledávání lokací. Jiné akce se mohou hrát i bez použití hrací kostky (např. hraní karty, přesun postavy…). Přehled jednoho kola je všem při ruce díky listu hráče.

Nejlepší je hra ve čtyřech nebo v pěti hráčích, kdy zrádce, pokud se vyskytuje, nemusí být hned s jistotou odhalen. Je nutné také ocenit celkovou promyšlenost, vyváženost a hlavně precizní zpracování. Hra Zima mrtvých: Cesty osudu zaujme i náročné hráče a nejen pro fanoušky zombie znamená ideálně strávené hodiny volného času. Množství herního materiálu – postaviček, karet, žetonů oprávněně řadí tuto hru do dané cenové kategorie. 

 

Zima mrtvých: Cesty osudu

Autoři: Isaac Vega a Jon Gilmour

Český překlad: Karel Vlasák

Vydavatel: Mindok

Rok vydání: 2015

Počet hráčů: 2-5

Herní doba: 60-120 minut

Doporučený věk: od 13 let

Cena: 1289,- Kč

 

Přidat komentář