KOMIKS: Federico Dallocchio, Adam Glass, Sebevražedný oddíl: Kopanec do zubů

Článek od: Tereza Kadečková - 14.09.2016

V rámci premiéry Sebevražedného oddílu v kinech vydalo nakladatelství BB/art první díl komiksu s podnázvem Kopanec do zubů.

I ve světě, kde se to jen hemží superhrdiny, je občas potřeba udělat nějakou tu špinavou práci. Právě banda vrahounů, šílenců a podivínů se jeví jako nejlepší varianta. Operační skupina X, neoficiálně Sebevražedný oddíl, pro vládu dělá všechno, co by normální lidi odmítli. Jde přes mrtvoly, její řady se neustále obměňují kvůli častým úmrtím v týmu, a udělá pro vás cokoliv, co si zamanete. Odměnou jim za to je snížení trestu a především přežití.

Děj Sebevražedného oddílu: Kopanec do zubů se nezastaví ani na vteřinu. Příběh zahájíte v mučírně a od té doby se na vás valí akce za akcí. Když už se zdá, že jedna mise Oddílu končí, během dvou stránek začne druhá. Sebevražedný oddíl má zastavit biologickou hrozbu a vypátrat ji až k jejím kořenům. To pro děj ale ani není tak důležité jako postavy, které se v nich vyskytují, a to jak je všechno morálně černé.

Jeden masakr za druhým má za úkol představit alespoň pár postav, které přežijí déle než jeden sešit. V hlavních rolích se tu objevují Deadshot, Harley Quinn, El Diablo a pár dalších, ale výše jmenovaní mají nejvíc prostoru. Po jejich představení v misích tak může Kopanec do zubů v poslední třetině přejít na trochu osobnější příběh a neutuchající zabijačka konečně poleví. Tahle část Sebevražedného oddílu patří k těm zajímavějším a zachrání komiks od padnutí do nudy. Ani ne tak humorem, o který se Sebevražedný oddíl snaží po celou dobu a většinou neúspěšně, ale tím, že si čtenář konečně odpočine u flashbacků, kde nic nevybuchuje, nestřílí se a nestříká krev.

Sebevražedný oddíl: Kopanec do zubů je velmi průměrný komiks. Staví na tom, že si může dovolit víc, než superhrdinské příběhy, protože má ve svých řadách jenom zloduchy. Toho využívá do poslední kapky, ale ona nekonečná akce čtenáře brzy unaví a vtipy Harley Quinn padají na úrodnou půdu jenom jednou za čas. Pořád si ale stojí lépe, než filmové zpracování, které by si takový masakr nikdy nedovolilo.

 

Hodnocení: 65%

 

Sebevražedný oddíl: Kopanec do zubů

Scénář: Adam Glass

Kresba: Frederico Dallocchio

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BB/art

Počet stran: 160

Vazba: Vázaná a brožovaná

Rozměry: 168 x 258 mm

Cena: 599 Kč (váz.), 399 Kč (brož.)

Přidat komentář