NÁVOD: Český Avenger

Článek od: Michael Pešťák - 13.09.2016

Český Avenger

Letos vyšla v řadě Brokilon alternativa kniha Jana Kotouče ‘‘Nad českými zeměmi slunce nezapadá‘‘. Odehrává se v paralelní realitě, kde naše planeta vypadá poněkud jinak a České království stojí na námořní síle. České námořní letectvo je vybaveno celou řadou strojů, jejichž popis je poněkud vágní. Tvůrce obálky Tomáš Flak namaloval skvělé akční dílo a jako předlohu českých strojů použil druhoválečný americký Grumman TBF Avenger. Tím nám velmi zjednodušil práci. Jako předlohu jsem si vybral stroj vpravo, protože neoplývá neidentifikovatelnými dekoracemi na trupu.

Stačí sehnat stavebnici Avengeru. Osobně jsem zakoupil v komisi letitou stavebnici od firmy Academy v měřítku 1/72. Je jednoduchá, celkem dobře a rychle se staví, jen interiér věže je v návodu zrcadlově převrácen a příslušné díly je třeba sestavit tak, aby kulomet přišel do štěrbiny v prosklení. Kromě stavebnice musí zájemce o českou variantu sehnat ještě naše výsostné znaky.

Vlastní stavba probíhá klasicky podle návodu (až na výše zmíněný problém s věží). Nejprve předbarvíme drobné a interiérové díly, sestavíme interiér, díly podvozku a postupně lepíme podsestavy. Při spasovávání interiéru s trupem bude třeba podlážky a přepážky lehce dopasovat, aby si poloviny trupu přesně sedly. Pokud se nechcete zdržovat broušením, můžete použít postupné slepování trupu od přídě směrem k zádi, a kde se půlkám nebude chtít k sobě, použijete brutální sílu a vteřiňák. Po slepení trupu spoje na přídi a pod zadním střelištěm lehce přetmelíme a přebrousíme. Spáru na spodku trupu není třeba tmelit v místech, kde se u předlohy setkávají půlky dvířek pumovnice. Když máme hotový trup, pokračujeme polovinami výškovky, křídly s podvozkem a krytem kabiny. Podle obrázku na přebalu v náběžných hranách křídla odvrtáme nebo jinak naznačíme (namalujeme) ústí kulometů a můžeme přejít k nátěru.

Spodní plochy jsou světle šedé (šedobílý odstín – kápnul jsem do bílé trochu černé a ‘‘hliníkového nátěru‘‘), na horní jsem použil mix ‘‘zvlášť tmavé mořské šedé‘‘ a ‘‘přechodové modré‘‘ od Agamy. Chodníčky na křídlech jsou v barvě zašlého a špinavého kovu. Identifikační pruhy jsou v barvách červené, bílé a modré (základní odstíny) a malované dílem od ruky a dílem s laskavou pomocí maskovací pásky, protože se mi nepodařilo sehnat vhodné obtisky. Po zaschnutí barev stroj přelakujeme a provedeme obvyklé obtiskové tanečky. Když vše zaschne k naší spokojenosti, můžeme stroj decentně napatinovat, optimální je směs matného laku s nepatrnou příměsí černé a rezavé, případně ještě s decentní přísadou prachového patinátoru.

Tím je dílo završeno a do sbírky nám přibyde nezvyklý kousek.

 

Přidat komentář