KOMIKS: Lauri a Jaako Ahonen, Sojčák

Článek od: Ivet Křenková - 02.09.2016

Kafkovy pocity vyřazenosti a izolovanosti spojené s vizuální stránkou disneyovek. I tak by se dal charakterizovat finský komiks Sojčák.

Sojčák, malý ptáček ve fraku a v košili s límečkem, žije ve starém honosném domě pouze se svou matkou. Spíše by se dalo říci, že přežívá. Téměř veškerý čas pečuje o matku, která je upoutaná na lůžko, a utírá prach z nespočtu obrazů vyvěšených po chodbách. Společnost mu občas dělá pavouk a také obličeje předků v uniformách zírající z obrazů. Nikdy se nepodíval za zdi domu, protože tam prý číhají zlí ptáci. Proto také musí uvnitř za každou cenu zůstávat co nejvíce potichu. O realitě číhající tam venku má však informace pouze od své zjevně trochu potrhlé matky, takže když je konfrontován s okolním světem, netuší, co si má počít.

Komiks od Lauriho Jaaka Ahonen, vyznačující se výpravnou kresbou, se dostal do nejužší nominace Eisnerovy ceny za rok 2015. Sojčák rozhodně stojí právě na kresbě, která je efektní a dobře se stará o atmosféru. V celém komiksu je totiž k vidění minimální množství bublin s textem.

Kresba je samozřejmě laděna do ponurých barev, nejvíce dominuje šedá. Proto si čtenář určitě všimne změny, když v několika panelech do domu konečně proniká světlo z ulice. Prostory domu působí stísněně, ač se zdá být dostatečně prostorný. Možná za to mohou úzké uličky, které jsou místy v panelech nakloněné, a všudypřítomné pohledy snášející se na procházejícího sojčáka z obrazů. V očích samotného hlavního hrdiny se přímo zrcadlí strach z neznáma, smutek a neustálé obavy o vlastní život. Není pochyb, že vizuální stránku autoři rozhodně zvládli.

Celkový pocit z komiksu však není tak silný, jako by mohl být. Nedá se totiž říct, že by ze Sojčáka přímo sálala existenciální krize, což ostatně bylo záměrem autorů. Pocity štěstí ale po četbě také nečekejte, některé scény se povedly a vyvolaly alespoň slibovanou melancholii. Sojčák sice nutí přemýšlet, ale možná až příliš. Je v něm totiž mnoho skrytých tajemství, takže je nutné si dost věcí domýšlet. Proto po otočení posledního listu nenásleduje ten správný wow efekt. Hlavní zápletka se zlem číhajícím venku není dostatečně rozvedená, proto se může zdát, jako by podstatná část děje chyběla. Jako by si autoři drželi zbytečný odstup a nevysypali všechna esa z rukávů.

Scénář na druhou stranu plyne hladce, je stručný a jasný. Nepřináší ale nic šokujícího, což by Sojčákovi dost prospělo. Vizuální stránka je každopádně zvládnutá skvěle a přibližuje komiks k dosažení kýženého efektu daleko více než scénář. Nápad s ptákem, který je uvězněn ve vlastní kleci, tedy domě, je sám o sobě vcelku působivý, bohužel ale nedotažený.

Z kresby se možná na první pohled může zdát, že se jedná o komiks pro děti, opak je ale pravdou. Možná i kdejaký dospělý bude po přečtení muset zahánět noční můry.

 

Hodnocení: 65%

 

Název: Sojčák  

Scénář a kresba: Lauri a Jaako Ahonen

Překlad: Richard Klíčník

Nakladatelství: Argo

Vazba: vázaná

Rozměry: 16 x 22,4 cm

Počet stran: 128

Rok vydání: 2016

Cena: 298 Kč

Přidat komentář