Editorial: Podzim se Sardenem

Článek od: Martin Stručovský - 01.09.2016

Školáci se vrací do lavic a ze škol se ozývá první zvonění nového školního roku, které je možná pro celou řadu potomků vás, našich čtenářů, úplně tím prvním v životě. Popřejeme jim tedy, aby bylo co nejradostnější, a aby svůj první ročník ve škole zvládli v pohodě.

Jak už jste možná uhádli, nebo zjistili v kalendáři, dneska je prvního září. Prázdniny jsou minulostí, a aby toho nebylo málo, co nevidět začne padat listí, krásné počasí se změní ve spoustu plískanic.  Ano, i podzim se blíží. Sice ho vidíte jen v dalekohledu, ale víte s naprostou jistotou, že už se brzy dostaví na čaj o páté.

Ovšem skutečnost, že začala škola a že přichází podzim, neznamená nutně konec zábavy.

Než poodkryjeme karty, podívejme se na okamžik zpět do minulosti. Jaké byly prázdniny na Sardenu?

Předně hodně soutěžní. Celý červenec jste s námi mohli soutěžit o audio knihy, které nám věnovalo do soutěže vydavatelství OneHotBook a my mu tímto ještě jednou moc děkujeme. V srpnu jsme si pak dovolili udělat menší dovolenou od našich žánrů. Společně s nakladatelstvím Mystery Press jsme uspořádali velkolepou soutěž, která nás opravdu mile překvapila vaší hojnou účastí. Ostatně soutěž ještě stále jede. Kromě toho jste si mohli zasoutěžit i o lupeny na muzikál spojený s literárním velikánem Rayem Bradburym. Vedle soutěží pak nechyběly ani pravidelné recenze, v nichž dominoval především komiks, ale došlo také na deskovky. Mrkli jsme se i na některé z letních filmových pecek, z nichž si ještě jednou dovolím upozornit na film Zhasni a zemřeš z producentské stáje Jamese Wana.

A tohoto filmu pak využiju k tomu, abych se přenesl k aktuálnímu měsíci, tedy září a k podzimu. Podzim je totiž spojován s hororem. Však to znáte. Plískanice. Zima. Tma jak v pytli dřív než by vám bylo milé. Prostě ideální podmínky pro hororový žánr. A v září se chystá hned trojice nářezů. Tím prvním, který musím zmínit, je nové speciální vydání knihy To od hororového krále Stephena Kinga. Kdo nečetl tuhle pecku, musí samozřejmě napravit. Ovšem horor není jen slovutný král. Máte rádi zombie? V tom případě našpicujte uši, nakladatelství Hydra chystá další antologii Marka E. Pochy nazvanou Zombie Apokalypsa. Těšit se můžete na velikána (nejen) historické fantasy Jaroslava Mosteckého, ale také na mladé a talentované divy Petru Slovákovou a Terezu Matouškovou. A pokud si potrpíte na strach ve filmu, neměli byste minout snímek Smrt ve tmě.

Ovšem září nebude jen o bubácích. Na své si přijdou i příznivci fantasy. Na konci září se (nejspíš) dočkáme reedice Holdstockova Hloubení, což opět bude událost sama o sobě. A možná také dorazí nová antologie George R. R. Martina nazvaná Darebáci (můžete se těšit na nový příběh ze Západozemí/Hry o trůny). Ovšem pohledy nás všech se upírají k 24. září, kdy se vrátí Harry, Hermiona a Ron. A my toho určitě budeme. Jako ostatně u všeho zmíněného.  

Ovšem ještě před tím si posvítíme na seriálovou pecku Stranger Things, podíváme se (hned dvakrát) do Metra 2035 a samozřejmě budeme soutěžit. Společně s Františkem Kotletou si povíme, jaké to je mít Velké nesnáze v Malém Vietnamu, ale také navštívíme Pozůstalé. A to zdaleka není všechno, přátelé.

Krásné září přeje 

Martin Stručovský, šéfredaktor

Přidat komentář