KOMIKS: Mike Mignola - John Arcudi, Ú.P.V.O. 5: Černý plamen

Článek od: Ivet Křenková - 27.04.2016

Úřad se snaží vypořádat s problémem, který se s ním táhne už nějaký ten pátek. Zároveň s nadějí se ale rozžehne Černý plamen.

Jak je už zvykem, hned od prvního panelu komiksu se ze všech stran sype našlápnutá akce. A také žáby, hodně žab. Pohroma v podobě žabího moru se totiž začíná šířit celou Amerikou. Úřad by rád měl tyto otravné potvory konečně z krku, proto municí opravdu nešetří. Do čela týmu se dostává Roger, který se po vzoru kapitána Daimia tak trochu chopil vedení. Vztahy kapitána s Liz se ovšem dále pohybují na tenkém ledu. Když už to vypadá, že se likvidace žab blíží ke zdárnému konci, do cesty vstupuje nacismem posedlý šéf jisté firmy, který přivádí k životu zloducha z dávné minulosti Úřadu. Tým je značně oslaben, protože Abe Sabien se stále nemůže vzpamatovat ze zjištění o jeho minulosti. Liz začínají trápit záhadné sny, jejichž prostřednictvím ji navštěvuje tajemný muž. Není divu, že tentokrát už z toho Úřad paranormálního výzkumu a obrany nevyvázne jen s pouhými šrámy.

Příběh má na starosti již známé duo, tedy Mike Mignola společně s Johnem Arcudim. Jak sám Mignola uvádí v doslovu, v předchozím komiksu ještě bylo možné určit, kdo co vymyslel. V případě Černého plamene se ale hranice stírají, autoři pracují jako jeden a navzájem se inspirují.

Děj se rozbíhá rychle a hned od začátku je jasné, že místy mytologicky laděných akčních scén bude čtenáři naservírováno opravdu dostatek. Akce je ale skvěle vyvážená rozpitváváním emocí postav. Scénáristé navíc dokáží krůček po krůčku budovat jejich charaktery a ukazují jejich zranitelnost, o to snazší pak je se do nich vcítit. Postava Černého plamene zapadá do mignolovského světa a je velmi dobře zvládnutá i po vizuální stránce, ostatně jako celý komiks. Kresba Guye Davise je jedinečná a plná detailů. Nejvíce se očividně vyřádil při kresbě velkých panelů s obrovskými příšerami a zajímavých interiérů s mnoha rekvizitami. V obličejích postav je vidět každý jejich pocit a emoce.

Příběh má úžasný spád, takže při čtení rozhodně není prostor pro nudu. K tomu je ale neskutečně napínavý a opředený tajemstvími, na jejichž vyřešení a odhalení si čtenář očividně bude muset počkat do dalších dílů. Tajemná je hlavně dějová linka okolo Liz a jejích zvláštních snů, při kterých se vydává do rozličných krajin. Sny a jejich neomezené možnosti dávají opět prostor vyniknout již zmíněné kresbě. Děj nikde nekolísá, ani se zbytečně nezdržuje, ale nedosahuje té správné tíživé atmosféry.

Černý plamen plynule navazuje na předešlou část, tedy Ú.P.V.O. 4: Smrt. Znalost Hellboyova světa není pro čtení podmínkou, avšak je jasné, že jeho příznivci si přijdou na své. Dozvědí se totiž mnoho souvislostí. Na obálce se tentokrát objevil i červený proužek, který knihu zařazuje do Hellboyova univerza. Pokud to sérii pomůže k nalákání nových čtenářů, proč ne, Úřad si to rozhodně zaslouží.

Oproti temné Smrti přináší Ú.P.V.O. 5: Černý plamen spíše akční týmovku, což ale není vůbec špatně. Propracovaný scénář se rozjíždí slibně. Jestli je žabí pohroma už zažehnána, nebo jestli teprve nabírá na obrátkách, se teprve ukáže.

Hodnocení: 80 %

 

Název: Ú.P.V.O. 5: Černý plamen

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi

Kresba: Guy Davis

Překlad: Jan Kantůrek

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry:159 x 239

Počet stran: 176

Rok vydání: 2016

Cena: 499 Kč

 

Přidat komentář