HRA: Martin F., Limes

Článek od: Jan Žlebek - 26.01.2016

Čas: začátek našeho letopočtu. Místo: hranice říše římské. Úkol: naplánovat výstavbu. Stručně, jednoduše, rychle. Protože pokud něco vystihuje německou hru Limes opravdu trefně, pak jsou to tyto tři slova. Vlastně čtyři – v původním výčtu chybí ještě zábavně.

Oč běží? Hráč si losuje karty pozemků a v šestnácti tazích se rozhoduje, jak bude jeho území vypadat – tedy jestli vsadí na těžbu lesů, říční rybolov, pěstování polí žírných či budování fortifikace. Každá strategie vyžaduje odlišný budovatelský přístup a i s nejlepšími plány dokáže zamávat náhoda. Něco jako Carcassonne? Ano i ne.

Předně dal Martyn F hře do vínku jednu dosti neobvyklou charakteristiku – každý hráč si buduje provincii čistě na své triko... Pardon, na svou tógu. Během hry nedochází k žádné interakci mezi protivníky, nikdo nikomu nekonkuruje v boji o suroviny či si vzájemně neškodí rafinovanými sabotážemi. Můžete po protihráči tak akorát házet přebytečné kartičky území, stavební materiál máte oba stejný a zvelebován

í pohraničí se věnujete na svém písečku. Rozdíl mezi single- a multi-playerem spočívá pouze v tom, že si na konci neporovnáváte skóre s tabulkou, ale s živým soupeřem.

Srozumitelně sepsané pravidla se dají zvládnout za pět minut studia a bez ohledu na jednoduchost dávají značný prostor k vymýšlení (vý)herních strategií. Není radno zapomínat ani na vliv bohyně Fortuny, která umí zabodnout dýku do zad lépe než Brutus. Úspěch vyžaduje schopnost plánovat a zároveň nápady pružně měnit, přičemž odměna v podobě překonání spoluhráče nebo osobních limitů může být vskutku sladká.

Ačkoliv český distributor tvrdí, že partie územního plánování na imperiální periferii vám zabere dvacet minut, praxe z terénu ukazuje, že hry bývají kratší. Pokud si k tomu přičtete rozměry a hmotnost tohoto Carcassonne po razantní liposukci (a zmenšit se dá ještě radikálněji – na velikost, kterou už nacpete do kapsy a zbude vám tam místo pro pakl kapesníků), vyjde vám naprosto přesně, jak se Limes uplatní nejlépe.

Jako výplňová hra. A budiž to myšleno coby kompliment.

Když budete čekat na někoho v hospodě... Když vám ujede vlak... Když umřete v jiné delší hře... Když se zbytek party dohaduje o tom, co vlastně dělat... Když na rande vázne řeč... Když zjistíte, že rendez vous už hrajete na single-player... Limes oceníte kdykoliv, když potřebujete na chvilku zabavit jednoho nebo dva lidi a sex nepřichází v úvahu. A vlastně i když v úvahu přichází.

Firma Albi, jež za vydáním v České republice stojí, ke hře přistoupila poctivě, takže se vám nejspíš nerozpadne ani po opravdu velké řadě neúspěšných dostaveníček. Grafické provedení potěší oko drobnými detaily typu lišek schovávajících se v lese a podobně, avšak nijak zvlášť vás nestrhne. Na druhou stranu layout šachovnice taky není bůhvíjaký renesanční majstrštyk a hratelnosti dámy to neubírá

Suma sumárum nabízí Albi strategicko-logickou rychlovku pro solitéry i tandemy. Pokud máte dostatečně jasno v tom, co od Limes chcete, můžete ze zdánlivě triviální hry vytřískat opravdu hodně zábavy. Pakliže však očekáváte nesplnitelné, pohoříte jak ta knihovna v Alexandrii.

Martyn F: Limes

Počet hráčů: 1 – 2
Věk: 8+
Potřebný čas: 20 minut
Vydavatel: Albi
Pravidla: české a slovenské
Cena: 359 Kč
 

Přidat komentář