Rozhovor s Markem Veverkou

Článek od: Tereza Kadečková - 25.01.2016

Kultovní britský seriál Doctor Who si stihl udělat jméno i u nás. Dokonce takové, že loni proběhl již třetí ročník WHOCONu, kde se všichni fanoušci Pána času sešli. Přinášíme vám rozhovor s hlavním organizátorem téhle akce Markem Veverkou.

Můžete čtenáře seznámit s WHOCONem a jeho organizací?

WHOCON je festival zaměřující se převážně na britský sci-fi kult Doctor Who, nicméně se v jeho područí nacházejí i zdánlivě nesouvisející linie věnované Sherlocku Holmesovi (jehož s DW spojuje osoba Stevena Moffata, jenž v současnosti stojí za oběma seriály) a filmům a seriálům obsahujícím tematiku cestování v čase (tuto spojitost snad není nutné dovysvětlovat).

Máme za sebou již tři ročníky, během nichž se organizační struktura postupně vytvářela. Z původních zakladatelů jsem v nejvyšším vedení vlastně zbyl už jen já. Ostatní buď odešli úplně, nebo se přesunuli na nižší posty.

Hlavu celé akce tedy tvořím já spolu s Vojtěchem Mrkývkou (stará se o web, v rámci WHOCONu koordinuje obchody a nižší organizátory), Markem Brabcem (zajišťuje domluvu s dabéry, spolukoordinuje propagaci fanklubu a WHOCONu, přímo na akci zajišťuje a řeší občerstvení, technické zázemí conu a převoz/dovoz věcí a osob), a Klárou Mohylovou (stojí za vší tou překrásnou grafikou našich stránek, našeho FB, visaček, plakátů, atd.).

Nějaký hlubší vhled by byl pro čtenáře z vnějšku asi dost zmatený. Během roku jednoduše probíhají různé domluvy, porady a řeší se dílčí nebo komplexní situace, které je nutné řešit. Ať už je to datum spuštění prodeje, jméno zahraničního hosta (a jestli vůbec nějaký bude) nebo jen to, jakou barvu budou mít ty a ty visačky. A tohle šílenství většinou začíná už někdy počátkem roku, tzn., že právě teď, když čtete tyto řádky, jsme patrně někde uprostřed prvních příprav…

V roce 2015 se pořádal už třetí WHOCON. Co se od prvního conu změnilo? Stavíte se k organizaci jinak, než na začátku?

Změnilo se toho hodně. Nerad bych zbytečně nudil opakováním již vysloveného, ale je faktem, že každý ročník byl, je a asi i bude jiný. Stále se učíme. Když si teď zpětně vzpomínám na přípravy prvního ročníku, divím se, že se to tehdy celé nesesypalo. Jsme jednoduše o kus dál. Přidáváme nové ochranné mechanismy, aby se věci pokazily s o dost menší pravděpodobností, vytváříme znatelně chybějící posty v rámci organizace, atd. Z některých zaběhnutých postupů se již naštěstí stala rutina, tudíž na to, co funguje, není třeba brát zřetel a je tak dostatek prostoru na vývoj a úpravu toho, co není zdaleka ideální. A že se vždy něco najde.

Co počty návštěvníků? Přibývají s léty nebo zůstávají stejné?

Musím říct, že se počty naštěstí celkem drží. Je sice faktem, že poslední ročník zaznamenal určitý mírný pokles, ale ten mohl být způsobený všerůznými faktory. Jestli šlo o jednorázový sestup, nebo budou počty klesat i další létá, na to si musíme ještě počkat. Nicméně nás návštěvnost stále mile překvapuje.

Na poslední ročník přijel poprvé zahraniční host. Jak probíhala domluva o návštěvě? Vznikly nějaké komplikace?

Peter Purves je úžasný člověk, takže je s ním celkem příjemná domluva. Navíc jsme komunikovali přímo s ním, nikoliv nějakým agentem, takže šlo vše domluvit podstatně snáze a rychleji. Nejdůležitější je vždy to, aby oběma stranám vyhovovaly dvě věci – termín a cena celé té legrace. Ani s jedním nakonec naštěstí problém nebyl, tudíž musím (možná až překvapeně) přiznat, že se vše obešlo bez nějakých větších peripetií. Peter se do ČR už od začátku těšil a myslím, že si celý pobyt u nás velice užil.

Počítáte do budoucna s dalším zahraničním hostem?

To je velmi složitá otázka, kterou si pokládáme i my. Peter Purves pro nás znamenal velkou a neocenitelnou zkušenost, nicméně také celkem znatelnou finanční ztrátu. Do příště si musíme podobné kroky řádně promyslet a hlavně vykalkulovat. Z toho důvodu nelze na tuto otázku zatím odpovědět s jistotou. Rádi bychom někoho pozvali, ale jestli se tak skutečně stane, teď jednoduše nevíme.

Podruhé k vám zavítali čeští dabéři (Petr Burian, Tereza Bebarová a Aleš Procházka) Doctora Who. Jaká je s nimi spolupráce a nebojí se fanoušků původního znění?

Spolupráce s dabéry je skvělá. Ti, kteří nás navštívili již minule, se na další ročník těšili a myslím, že to tak bude i do budoucna. Nejde ale zapřít, že při prvotní komunikaci možné obavy o to, že je lidé vypískají, zazněly. Teď už ale vědí, že se nic takového (minimálně na WHOCONU) nestane.

Při uzavření conu zazněla poznámka, že by WHOCON potřeboval víc organizátorů a pomocníků. Co by měl člověk splňovat, aby se mohl upsat takové výpomoci?

Rozhodně by měl být zodpovědný, mít týmového ducha a dokázat pracovat alespoň částečně samostatně. Obzvláště při přípravách conu je třeba, aby lidé dokázali přemýšlet za sebe a nečekali na příkazy pro každou maličkost. Samozřejmě záleží na pozici. Hlídač tříd přece jen nepotřebuje myslet tolik samostatně, jako ten, kdo má na starost všechny organizátory. Je to tedy individuální a asi nemá smysl se tu rozepisovat dopodrobna. Jednoduše… Pokud by vás práce na (přípravách) conu bavila, stačí se ozvat, napsat, co umíte, co byste rádi, co máte třeba za sebou, a uvidíme. Ten kouzelný e-mail je info@whocon.cz

Na conu máte i další linie – loni to byl SHERLOCON a BACON. Plánujete noc rozšiřovat ještě o další linie, nebo chcete zůstat komorní?

V přidávání dalšího programu nám brání kapacita školy, nicméně i tak uvažujeme o rozšíření o jednu další linii, ale… to je tak trochu překvapení.

Těší vás zájem a šířka české Doctor Who komunity?

Samozřejmě, že ano. Je neuvěřitelné, jak moc se náš fandom za ta léta rozšířil. Stále si ale myslíme, že by si seriál zasloužil dostat se u nás do ještě většího povědomí. Můžu jen slíbit, že se tomu pokusíme napomoct.

Na conu se pohybovala spousta dětí. Dáváte si za úkol učit další generaci, co je dobré?

Spíše k tomu dáváme prostor jejich rodičům. I proto mají děti do 13 let na akci vstup zdarma. Protože, co je lepší, než se setkat s podobně zaujatými (praštěnými?) lidmi, jako jste vy sami.

Jak byste nalákal na další ročník ty, kteří ještě s návštěvou váhají?

Nevím ještě, jaký další ročník bude, ale mohu slíbit, že uděláme, co bude v našich silách, aby z něj lidé odcházeli podobně nadšení jako z těch předešlých tří. Určitě se pokusíme zachovat, co mělo úspěch, odstranit, co bylo vypískáno. Sečteno a podtrženo, pokusíme se docílit toho, aby byl ten příští, již čtvrtý, ročník lepší než ty předešlé.

Děkuji za rozhovor

 

Přidat komentář